Recenzije

De Amsterdam Klezmer Band Katla Essay 2011.

nedjelja, 24. travnja 2011

Novi album Amsterdam Klezmer Banda potvrđuje kako je ova grupa, uz poljski Kroke, ponajbolji new klezmer band u Europi.

De Amsterdam Klezmer Band je prvi među 20 jednakih bendova s čijim smo recenzijama počeli s pot listom. Najstarija recenzija na ovoj stranici ona je za njihov album "Zaraza" koji je bio jedan od najboljih world music albuma u 2009. godini.

Njihov novi album, "Katla" nastavlja tamo gdje je "Zaraza" stala i potvrđuje ovu grupu, uz poljski Kroke, kao ponajbolji new klezmer bend iz Europe.

Iako su sa svojom verzijom pjesme "Limonchiki" Amsterdam Klezmer Band skrenuli pažnju na sebe, ključni detalj za karijeru ovog benda bila je odluka da se krene u sviranje isključivo autorskog materijala. S takvim pristupom su radili i "Zarazu", a takav pristup je zadržan i na ovom albumu. Naravno, utjecaj starih klezmer pjesama i ritmova je i više nego prisutan, a Amsterdam Klezmer Band je grupa koja voli istraživati po glazbenoj ostavštini i sve to ukomponirati u svoje pjesme. Ovaj put je bend, uz već davno pokazanu impresioniranost istočnoeuropskim pjesmama, kroz album protkao i dio turskog glazbenog naslijeđa. "Forget About The Rest" se tako zasniva na turskim ritmovima, a na početku pjesme solo dionicu ima i harmonika. "New Terk" i naslovom navodi na turske ritmove, a tu je i još nekoliko pjesama u kojima se taj utjecaj čuje. Uz turske ritmove, Nizozemci su dodali malo i sjevernoafričkih i to kroz pjesmu "Desert Banjo" gdje 'odaju počast' originalnom banju koji je nastao baš u tim krajevima.

No, ti novi elementi su samo obogatili ionako odličan repertoar ovog benda, ali ne čine okosnicu zvuka ovog albuma. "Katla" je i dalje nošena strašnim klarinetskim dionicama Janfiea van Striena koji je pravi virtuoz i koji apsolutno nosi ovaj bend. Naravno da ni ostatak benda ne zaostaje, ali kada vas klarinet odličnom dionicom u pjesmi "Papa Chajes" uvede u album, a zatim u "Katli" natjera na mrdanje svim ekstremitetima, sasvim je jasno da je pred vama još jedan izvrstan album. Nakon toga, na bendu je 'samo' da do kraja albuma zadrži taj intenzitet kojeg imaju u prvih sedam i pol minuta.

Zadržavanju intenziteta svakako pomaže Alec Kopyt, udaraljkaš i pjevač benda koji se, izgleda, kako karijera AKB-a napreduje, sve više okuražuje u vokalnim dionicama. Naime, prvi njihovi albumi bilu su uglavnom instrumentalni, a na "Katli" Kopyt pjeva u pet pjesama. "Di Naie Kashe", "Gogol Mogol", "Marusja", "Green Sores" i "Valentina" su na neki način pravilno raspoređene na albumu pa čine dobru kompoziciju s virtuoznim instrumentalima, a upečatljiva Kopytova boja glasa od ovih pjesama radi prave hitove. Pogotovo se to odnosi na pjesmu "Green Sores" uz koju je nemoguće ostati miran.

Sve u svemu, "Katla" je sjajan album sjajnog benda. Recenziju za "Zarazu" sam završio s rečenicom kako je njihovu vrijednost potrebno vidjeti uživo, a sada ću to samo ponoviti. Ukoliko budete imali priliku vidjeti Amsterdam Klezmer Band, nemojte oklijevati. Sjajna zabava vam je osigurana.

www.amsterdamklezmerband.com
www.myspace.com/amsterdamklezmerband