Recenzije

Kandžija Zlatne žbice Dallas 2012.

petak, 21. prosinca 2012

Tvrdo sranje s istoka Hrvatske

Tvrdo sranje s istoka Hrvatske. Tako je najlakše opisati zajednički album Kandžije i Toxare na kojem su okupili najjače producente i MC-e iz Slavonije. Bez preseravanja, uz puno zajebancije i zajebanih bitova ova inačica slavonskog Blackouta na "Zlatnim Žbicama" isporučuje 12 pjesama koje bi trebale biti best of the best što nam Slavonija i Baranja nude.

Nema HDSSB-a, Škore i ostalih nepogoda nego tvrdih beatova i još tvrđih rima. Bilo da je riječ o reperima koji su mekani k'o kifle u pekari u Retfali (Retfala BRONX), ili testisima velikima ko biljarske kugle. Prisutan je i shitty mic (Beastie Boys tm) s kojim dvojac MC-a representa, sprda se i gazi debile.

Referencu na Blackout prvi je uveo General Woo koji gostuje na "Svemirskoj misi", a i Kandžija i Toxara kroz svoje rime spominju poderane majice i stare crne hlače. Toxara dere po reperima koji su zapravo modne mačke i gostuju kod Dalibora Petka, a s druge strane on vozi punicin auto i u fušu peče pizze. Obojica se sprdaju na račun HŽ-a koji im je, izgleda, najčešće sredstvo prijevoza.

'Mi nismo HC, mi smo HŽ
Kasnimo sami sebi na gaže'

Album je prepun motiva koji su poznati Slavoncima, a nama iz ostatka Hrvatske baš i nisu uobičajena stvar, poput shoppinga u Mađarskoj. Mislim da naša glazba nije vidjela ovoliko mađaronstva od kad se neki šupak u Zagrebu htio uguzit Kuhenu Héderváryja. Ali zato nam je većini poznata rodbina iz Njemačke koja, ako imamo sreće, donosi poklone kad dođe na odmor u domovinu:

Da su barem svi iz Njemačke da su bar svi iz njemačke
Nama cijeli svijet od tamo potječe
ako nisi od tamo ne vrijediš rođače

Zajebavaju se momci i na račun dijela stanovništva koji kao odjevnu kombinaciju preferira trenerku i kožnjak, u tome im pomažu Krankšvester, koje inače ne volim, ali kad se zbroji sve skupa je poprilično zabavno.

Žao mi je što ovakav album nije napravljen ranije, jer pokazuje da inače zanemarena Slavonija, osim panka, i u hip-hopu konja za utrku ima. Sad samo čekamo nove stvari. "Zlatne Žbice" možda nisu hitoidne kao zadnji Dječaci, ali su zato itekako zavrijedile podjednako vrćenje u plejeru.