Recenzije

Joke Lavoblaster Selfreleased 2014.

petak, 4. travnja 2014

Nakon godina putovanja po Balkanu i druženja s glazbenicima regije, što se često moglo i čuti na njihovim ranijim albumima, Joke su inspiraciju za ovaj album tražili većinom na drugom kontinentu i to u siromašnoj Burkini Faso.

Joke su zanimljiv bend, jedan od onih koji je popularniji na ovim područjima nego u svom vlastitom gradu, čak ne ni vlastitoj državi. Ljubav je počela prije šest, sedam godina kada su autobusom krenuli na putovanje od Pariza do Kosova, a usput skupljali lokalne glazbenike i bendove te ih na kraju odveli natrag u svoju domovinu. Moje prijateljstvo s francuzima počelo je zahvaljujući Emiru koji je tada organizirao koncerte u dubrovačkom klubu Orlando. Nekoliko pijanih večeri uz puno boca rakije zacementirale su drugarstvo i suradnju na glazbenom polju koja traje sve do danas. Evo, čisto da se zna da pišem još jednu recenziju još jednog benda koji čine moji prijatelji, tako da tu objektivnosti neće biti.

Zahvaljujući tim ljudima svirao sam u Parizu te u najčudnijem njemačkom skvotu ikada gdje mi je neki visoki smrdljivko zaspao pored kreveta, a ja sam zbog smrada morao otići na drugi kraj jebene tvornice. Da popijene boce vina i piva ne spominjem. No, vratimo se na glazbu.

Za one koji ne poznaju Joke, riječ je o DIY bendu, još jednom od nasljednika Mano Negra koji se ne libe u spoj panka, ska, reggaea i hip hopa, umiješati i world music utjecaje. Grupa jako kvalitetnih glazbenika i još boljih ljudi koji većinom žive od drugih poslova, a u sviranju su profesionalniji od većine profesionalaca s ovih područja.

Album je nastao na putovanju kroz Burkinu Faso, gdje su se Joke spojili s lokalnim glazbenicima, što je na kraju rezultiralo povećim brojem afrički 'intoniranih' pjesama. Neke od njih bit će poznate fanovima koju su ih slušali po jadranskoj obali, no kvalitetu glazbi dodaju ženski back vokali, afrički instrumentarij, kao i gostovanja MC-eva.

Da ne bi ispalo kako na albumu nije bilo i naših gora listova, na pjesmi „5 Francs“ gdje gostuje čak 20 pjevača svoje stihove nasnimila je i ekipa iz Antenata, Gipsy Mafije, Red Five Point Stara, Dubioza Kolektiva te St!llnessa. Naravno stvar govori o prokletstvu i moći novca. Gostovanja 'domaćih bendova' daju i uvid čime se tekstovi pjevača Juliena većinom bave. Kolega Pavlov, u pauzi napadanja jadne Barbare Munjas, takvu je glazbu prozvao kalaš-reggaeom. Pa se i ja od sada držim te kovanice. KALAŠ REGGAE FTW.

Uglavnom, tko voli ranije radove Jokea, bit će više nego zadovoljan novim albumom, tko ne voli Joke i ne zanima ga njihova glazba, album neće ni poslušati. Ja sam ionako u svemu tome subjektivan k'o Dragaš.

Skinite album besplatno, a više o gostima i albumima pročitajte ispod mikstejpa kojeg je Julien napravio samo za pot listu.