Recenzije

JEFF The Brotherhood Global Chakra Rhythms Infinity Cat 2015.

utorak, 12. siječnja 2016

Možda niste čuli za JEFF The Brotherhood, ali oni su čuli za vas. 

Vi ste fanovi koji želite rock žanr koji klišeje koristi kao sredstvo, ne cilj. Također želite i rock bend koji je s jedne strane definicija ležernog coola, poželjan dodatak glazbenom repertoaru dobrostojećeg tuluma, te s druge strane zna biti i maštovito duhovit. Kao primjer maštovite duhovitosti navest ću odluku bivanja instrumentalnom pratnjom na obradi Mozarta u izvedbi rap Ciquo du Soleila -  Insane Clown Possea. Ako ste se prepoznali u opisu ove vrste rock fana, JEFF The Brotherhood  svira samo za vas. Od njihovog početka 2001. JEFF okuplja istomišljenike koji znaju prepoznati ljepotu muljevitog ikonoklazma Black Sabbatha, pop ushit jednog Weezera (ili u današnje vrijeme jednog Best Coasta), istovremeno birajući zauvijek ostati srednjoškolcima opijenima ljetima i njihovim utopijskim obećanjima. „Genius is the recovery of childhood at will“ – reče jednom netko pametan. Obiteljsko gospodarstvo Jamina i Jakea Orralla već 15 godina iz svog postojanja uspješno čupa sve korozivne korove postadolescencije i živi dječački san u kojem su muzika i pick-up kamionet prijevozna sredstva do pokošene livade pored rijeke u kojoj se hladi pivo, a društvo provodi vrijeme duvajući pod zelenim krošnjama i naganjajući šumske duhove pod plavim nebom dok iz auto-radija trešti prekrasno distorzirani bijeg od realnosti gojazne od proždiranja idealizma.

JEFF je prošle godine objavio dva albuma. Početkom godine izašao je njihov posljednji album za Warner „Wasted On The Dream“; gotovo besprijekoran (pop) rock album sa šarenim primjesama raznih podžanrova. Krajem 2015. najavljen je i u kratkom roku isporučen „Global Chakra Rhythms“, zvukom ne baš dijametralno suprotan prethodniku, no svakako znatno manje inkluzivan. Naslov daje naslutiti o kakvom materijalu bi se moglo raditi i radi se – sat vremena proždiranja slika koje trepere, lelujaju i ponekad implodiraju. Prva verzija albuma prodavana je uz set mirisnih štapića i svijeću. Ovisno o tome u koji dio spektra Hipokratovih temperamenata spadate na nekim pjesmama meditacijsku svijeću bi mogli zamijeniti zagrobnim lampionom. Pjesme se rijetko spuštaju ispod 6 minuta, a kada to čine kao da imaju funkciju intermezza.

Uvodna pjesma „Global Chakra Rhythms“ i treća „Radiating Fiber Plane“ argumenti su za prvotno slušanje. Repeticija ritam sekcije neumoljivo grabi naprijed, djelujući kao uteg uskovitlanim i raspamećenim efektima te serpentinama zvuka gitare i saksofona.  Nakon moćnog uvoda naslovne stvari „FIber Plane“ će predstaviti najblaži dio albuma, nabacujući se referencama na Smashing Pumpkinsov hit „1979“. Sanjiva i blagonaklona atmosfera nema nikakve veze s uvodnom koračnicom koja nas je dovela ovdje i neće imati puno, ako ikakve veze, s ostatkom psihodeličnog porinuća koji slijedi. Ukupnost albuma je kameleon s mnogo glava; na trenutak glavnu riječ preuzima sintisajzer, zatim saksofon, te uvijek distorzirana gitara koja asfaltira vijugavu cestu u pomaknutoj realnosti.

Većina albuma je instrumentalna i sporadično asocira na već spomenuti SP, a ponekad i na Mars Voltu, Neu!, Electric Wizard, pa čak i Fuck Buttons.  Trip nije uvijek ugodan zalazeći u ponikve stoner metala. „Mary Of Silence“ mogla bi se podmetnuti u repertoar Seven That Spellsa, ali recimo „Pillars Of Creation“ zvuči kao post koitus s Grace Slick. Nije mudro voditi se zvukom prethodnog albuma ili, npr., s „Hypnotic Nights“. Radi se o dvije različite stvari. Na "Chakri" se ugodni povjetarac pretvara u znojavu saunu zasićenu psihotropima ili gustu maglu čas bujno zelene, čas ogoljene šume. U najintenzivnijim trenucima sve se seli u svemir.  No, ovi opisi su puke riječi, nedostatne dočaravanju same glazbe, stoga bolje da riječi iskoristim naglašavajući kako je JEFF The Brotherhood jedan od najzanimljivijih/najzabavnijih, trenutno aktivnih rock bendova. Ako još k tome uzmemo u obzir ležeran, no istodobno profesionalan i brižan pristup stvaranju glazbe, usavršen DIY pristup i da predvode uzbudljiv val našvilovskih bendova, JEFF The Brotherhood je ono najbolje što rock nudi - individualizam, šljaka i ljubav. Najmanji najveći rock n roll sastav na svijetu koji na „Global Chakra Rhytms“ nudi kartu za središte trećeg oka.