Recenzije

Izae Snivatelj snima Noisy Night 2016.

četvrtak, 21. siječnja 2016

Hrabrost se itekako isplatila.

Trebalo je imati hrabrosti za ovakav potez. Nisam muzičar i mogu samo pretpostaviti koliki je izazov prearanžirati, ponovo odsvirati ili, ako baš hoćete, obraditi vlastite pjesme i tako zaokružiti prvo desetljeće rada.

Upravo su to napravili Izae. „Snivatelj snima“, njihov šesti album u stvari je kompilacija s ranijih izdanja s time da je ovih 14 pjesama doživjelo potpuno novo ruho. Prilično neprepoznatljivo ruho, ali opet blistavo i sjajno.

Spadam u one koji su imali sreću da su Izae pratili od samih početaka, kada su Ado i Božo okupljali prijatelje te pod budnom paskom Tea snimili dva remek djela („Halucinacije, Belzebubov valcer i miran razgovor“ te „Kad nadođu kiše i nastana strka leptira“ nisu ništa drugo nego remek djela). Znajući za nesklonost Izae prema live svirkama, tada sam mislio da će taj projekt izgledati tako da će Ado od albuma do album okupljati suputnike s kojima će realizirati neke od svojih brojnih ideja. Teško mi je bilo zamisliti da će se Izae pretvoriti u bend.

I stoga mi je malo teško palo kada se na „Teatro Lunatico“ sve promijenilo. Ado više nije pjevao, pjesme su počele imati nešto uobičajeniju strukturu, a sve se nastavilo na „Fragmentiranom monoklu gospodina Volframa“. Napisao sam tada kako je magija nestala teško se mirivši s idejom da Izae više nije savršen već 'samo' odličan bend. Možda su neke moje riječi bile nespretno rečene/napisane, znam da je bilo onih koji su mi zamjerili na njima, ali bile su iskrene. Ništa drugo dragim prijateljima nisam mogao ponuditi osim toga.

I koliko god mi je jasno da su prethodni pasusi otjerali pojedine čitatelje od nastavka ovog teksta jer ih uopće ne zanimaju moji 'intimni problemi' s razvojem grupe Izae, toliko su bili potrebni da bih napisao ono što osjećam slušajući „Snivatelj snima“ – napokon sam se pomirio s time što je Izae sada, napokon mogu u potpunosti uživati u onome što Ado, Jadre i Dejan (uspio sam ne napisati Sefa, bravo ja) sada rade.

Pomalo je apsurdno da mi je za takvo nešto trebao album sa starim pjesmama u novom ruhu. Prva slušanja „Treperenja“, „Okupljališta“, „Dvojnika“, „Poluprozirne“ i ostatka ovog materijala bilo je prilično čudno iskustvo. Pjevušio sam pjesme u starim aranžmanima, bio potpuno zbunjen, ali me je sve prilično zaokupilo. Na drugom slušanju sam već počeo uživati u svemu, a sada već nisam siguran koja je 'prava' verzija nekih pjesama.

„Snivatelj snima“ predstavlja ono što je Izae sada, kao da se s njim željelo raščistiti s onim što je bilo na početku ove priče. Ideja da sve postane bend se razvijala na prethodna dva albuma, a ovdje je sve dobilo konačni oblik. Jadre, Ado i Dejan su se i ovaj put okružili brojnim prijateljima-glazbenicima, a Ado je produkcijski sve dijelove te slagalice savršeno posložio.

Ako su ove pjesme u svojim prvotnim varijantama bile neki lo-fi minimalistički indie, koliko god nakaradan taj opis bio, sada su doživjele potpuno novo ruho. Najlakše bi se sve moglo opisati kao 'pametni pop', samo što bi pop pjesme trebale imati neke klasičnije oblike od ovih. Ima tu jazz elemenata („Noćno cvijeće“), praktično svaka pjesma ima neke catchy male trikove (pljeskanje u „Poluprozirnoj“), ponekad će vas sve odvući i na Stereolab zvuk (primjerice „Dvojnici“), netko će se možda prisjetiti i Mojave 3 („Ljudi s kojima provodim noć“), a meni najdraža „Okupljalište“ ima taj swing dio koji će vas natjerati na ples. Uz sve to, Jadre vas svojim glasom odvlači u neke zadimljene prostorije pa bi se sve zajedno moglo nazvati nekim cabaret popom.

„Snivatelj snima“ je tu da još jednom pokaže kakav se sjajan bend krije u Dubrovniku. Izae su s godinama stekli odanu publiku koja je pomno pratila svaki njihov potez, a s vinilnim izdanjem ovog albuma kao da se otvorila neka nova stranica. „Kad nadođu kiše...“ ostaje nešto najbolje što je Izae potpisao, ali ovaj album će sigurno zaintrigirati mnoge koji se s ovim bendom prvi put susreću. I napokon smiriti one koji nisu bili skloni promjenama. Jer, pustimo sada prijateljstvo i subjektivnost na stranu, teško ćete ove godine čuti puno toga boljeg da dolazi s ovih prostora. A navodno ćete imati priliku vidjeti i Izae uživo...