Recenzije

Bon Iver iTunes Session Jagjaguwar / 4AD 2012.

nedjelja, 24. lipnja 2012

Skoro pa besmisleno izdanje zbog kojeg sam ponovo dobio priliku da još pokojeg nevjernika preusmjerim na neke druge čudotvornije sesije zbog kojih će napokon prihvatiti ispravan put.

Zar nije besmisleno pisati o iTunes Session izdanju koje donosi čak šest pjesama s posljednjeg albuma i jednu obradu? I drugo pitanje koje si možda postavljaju upućeniji fanovi – zar ovo live izdanje benda Bon Iver uopće ima smisla ako uzmemo u obzir da je Justin Vernon prije objave ovoga EP-ja odsvirao dvije izvrsne sesije - 4AD Sessions i World Cafe na kojima je pojedine pjesme s posljednjeg albuma predstavio u drugačijim verzijama, tj. u onom obliku koji bi trebao odgovarati i opravdati postojanje iTunes Session formata koji se naposljetku broji kao dio diskografije izvođača. Nije da redovno pratim sva iTunes izdanja, ali uvijek ću se rado vratiti onome od My Morning Jacket koji su za tu priliku pripremili jendu novu i redizajnirali aranžmane par starih numera zbog čega je njihov "iTunes Live From Las Vegas: Exclusively At The Palms EP" postao jedno od najšarmantnijih nealbumskih izdanja. Live verzije koje nam predstavljaju Bon Iver su vrlo vjerojatno slične onima koje bend izvodi na turneji. Naravno, to baš i nije jednostavno ako uzmemo u obzir slojevitu strukturu pjesma s albuma "Bon Iver, Bon Iver", ali činjenica je da će fanovi i nakon ovog izdanja za posebne prilike prije izvući još uvijek friške 4AD Sessions i World Cafe nastupe.

4AD Sessions možete poslušati i pogledati na web stranici legendarne etikete, a obzirom na izvedbu nadam se da ćete kroz tih 25 minuta barem jednom na par sekundi ostati bez daha (ja se nakon zadnje stvari redovno dižem i plješćem!). Vernon i Sean Carey sami na klavirima izvode nekoliko pjesama s novog albuma, malo stariju "Babys" s "Blood Bank" EP-ja i obradu soft rock balade "I Can’t Make You Love Me" od Bonnie Raitt. Lišen gomile instrumenata, ali emotivno nabijen nastup završavaju s kontroverznom "Beth/Rest", posljednjom pjesmom s drugog albuma koja je podigla mnogo prašine među fanovima. Justin djelomice prihvaća usporedbe sa soft rock 80's AOR ekipom ala Phil Collins, Peter Cetera i Bruce Hornsby, ali ipak kaže: I still think of it as a 2011 song, not an '80s song. Njene izvedbe s 4AD sessions i s World Cafea trebale bi i najtradicionalnije fanove uvjeriti da ova pjesma nije samo pretenciozna posveta ljigavom cheesy zvuku osamdesetih i podloga za jeftine Baywatch zalaske, odnosno da se ne radi samo o studijskoj konstrukciji koja se lukavo poigrava s tamnom stranom nostalgije zbog čijih se reminiscencija očito većina srami.

Prije godinu dana sam napisao da je album "Bon Iver, Bon Iver" pretenzija sa sretnim završetkom. U pokušaju da razmontirate ovaj album, on će razmontirati vas. Nešto čemu se možete vraćati bezbroj puta i nešto sto će neočekivano postati važno kao i nedostižni prvijenac.

U nastojanju izvođenja starog zaključka nalazi se odgovor na pitanje s početka ovog teksta. Pisanje o iTunes live EP-ju je samo izlika da se još jednom vratim pretencioznom albumu kojemu jednostavno nisam mogao odoljeti, kojemu sam se konstantno vračao i na kojemu, uz pomoć novih live izvedaba, još uvijek želim dodatno opravdati vjerodostojnost studijskih konstrukcija. Zasigurno sam više doznao slušajući gore već spomenute mini nastupe, ali ovaj live kreće upravo s "Beth/Rest" koja ponovo svom silom emocija dokazuje da ponekada nije potrebno imati potpuno jasnu viziju o čemu se tu zapravo radi, tj. da je puno lakše prepustiti se vlastitoj intuiciji. Napokon, slušajući tu pjesmu u sada već trećoj live verziji shvaćam da je njen učinak sličan onome koji sam prije desetak godina osjetio pri prvom kontaktu s albumom "Ágætis byrjun" Sigur Rósa ili kada sam kao klinac svaku večer puštao "Yellow Ledbetter" praveći se da znam o čemu Vedder pjeva.

Za rekonstrukciju studijskog posla bilo je potrebno okupiti deseteročlanu ekipu među kojom su se našli violinist Rob Moose (Antony and the Johnsons, The National), basist Mike Lewis (Andrew Bird), saksofonist Colin Stetson i mnogi drugi. A posao ne samo da je majstorski odrađen, nego je sva ta sila proračunatih konstrukcija i trikova prodisala s dodatnim organskim nabojem. Osim previše puta spomenute "Beth/Rest" tu su još "Michicant", "Holocene", "Minnesota, WI", "Hinnom, TX" i "Wash". Jedina posebna zanimljivost za fanove je obrada pjesme "Who Is It? " od Björk koja je u njihovoj verziji ispala veselija od originala.

Naposljetku ispada da iTunes Session služi kao dobar podsjetnik da su Bon Iver trenutno na turneji i da svi oni sretnici koji već imaju karte za najbliži koncert mogu očekivati odličnu svirku.

Uglavnom, skoro pa besmisleno izdanje zbog kojeg sam ponovo dobio priliku da još pokojeg nevjernika preusmjerim na neke druge čudotvornije sesije zbog kojih će napokon prihvatiti ispravan put.

www.boniver.org

www.4ad.com/boniver