Recenzije

Inventions Inventions Temporary Residence 2014.

petak, 11. travnja 2014

Ambient/post-rock super duo kao idealna podloga za prisjećanje na to kako je nekada uz preslušavanje Silver Jewsa bilo nezaobilazno pričati o smislu života

Super grupe često u najavama zvuče bolje nego na albumu. U ovom slučaju se ne radi o klasičnom bendu, ali nakon najave da na zajedničkom materijalu rade Matthew Cooper aka Eluvium i Mark T. Smith iz Explosions In The Sky dojam da se radi o super grupi je više nego opravdan.

Iako su oduvijek pod istim krovom (Temporary Residence Limited) prva se suradnja desila tek na Matthewom posljednjem albumu "Nightmare Ending" na kojem je Mark uskočio na pjesmi "Envenom Mettle" nakon koje su nastavili graditi ono što se na kraju pretvorilo u Inventions.  

Bez previše vrludanja Matthew i Mark se uglavnom drže starih trikova zbog kojih ostaju prepoznatljivi vjernim obožavateljima Eluviuma i EITS-a. Iako je konačni rezultat pomalo suzdržan, s prevladavajućim osjećam da se moglo ići dalje i dublje, nakon nekoliko slušanja postaje jasno da album "Inventions" više vuče na ambijentalnu stranu na kojoj se savršeno stapaju fragmentirani doprinosi oba autora. Zato je svih osam kompozicija bliže atmosferama karakterističnim Eluviumu dok od EITS ostaje prepoznatljivo prebiranje gitare. Eksplozije su zauzdane pa uglavnom prevladavaju ambijentalne podloge koje zazivaju lijepa sjećanja i meditativna stanja ("Inventions" slobodno možete pustiti uz nedavno recenziran "Oblivion Hymns" Hammocka ili čak uz "Music for Airports" Briana Enoa). Najviše odudara "Sun Locations/Sun Coda" koja zvuči kao da iz backstageu slušate koncert Animal Collectivea.

Uglavnom, Inventions kao projekt ne donosi ništa spektakularno ili novo. Radi se o neobaveznom kombiniraju ideja dva jako dobra prijatelja koja se skoro nikada ne upuštaju u ovakve vanbračne avanture.

Matthew came out on tour with Explosions for a number of tours and rode with us in our van. I would always end up doing the night drives, and he would stay up and keep me company, and we'd drive and smoke and listen to Pavement and Silver Jews and talk while everyone else was asleep. (Spin.com)

Ako bi ovih osam komada služilo samo kao podloga koja zaziva lijepa sjećanja na vremena provedena u kombiju dok su zajedno preslušavali "American Water" od Silver Jews i pričali o smislu života onda je ovaj skromni projektić svojevrsna pobjeda.