Recenzije

InTheRoom 3327 EP Selfreleased 2014.

utorak, 6. svibnja 2014

U cijeloj poplavi novih dobrih izvođača koji dolaze iz regije, nekako mi je posljednjih godina falilo neko novo ime iz Sarajeva. Naravno da je velika mogućnost da sam poneki dobar sarajevski bend propustio ili neopravdano preskočio, ali drago mi je da mi se to nije dogodilo s InTheRoom čiji me EP "3327" kupio na prvu. Doduše, i ovaj materijal je na hardu dosta dugo stajao 'neotvoren', ali na kraju se sve dobro završilo.

Ekipa koja stoji iza InTheRoom svirala je i svira u mnogim sarajevskim bendovima, a nastali su, kako kažu, 2012. kao eksperimentalni jamm session projekt četvorice muzičara. S vremenom se projekt pretvorio u grupu, pjesme su se uobličile, a prvo diskografsko predstavljanje javnosti upravo je EP "3327".

Ono što se može čuti u ovih 15-ak minuta u osnovi bi se moglo nazvati post-rockom s dodatkom saksofona. No, daleko je ovaj materijal od bilo kakve jednostavne definicije. Naime, iako sam materijal ugodno teče, sve tri pjesme na EP-u su prilično različite, a i unutar samih pjesama događaju se mnoge promjene zvuka, pa donekle i stilova.

Tako uvodna "Artificial Joy" počinje sa space klavijaturama u prvom planu, a umjesto u dub pjesmu, kako bi uvodnih 70ak sekundi možda moglo sugerirati neupućenom slušatelju, ubacivanjem gitarskih rifova i pojavom saksofona sve se pretvori u bučnu post rock stvar. Ono što je odlika cijelog EP-a, InTheRoom su pokazali već ovdje. Odlično gradeći cijelu priču, "Artificial Joy" nudi konstantnu međuigru gitara, saksofona i klavijatura dok ritam sekcija samouvjereno odrađuje svoju dionicu.

"Nipon Waltz" je potpuno druga priča. Kao što mu se iz imena može naslutiti, pjesma, barem u početku, nudi plesnu melodiju kojom je saksofon odmah gurnut u prvi plan. Ta melodija se, u klasičnom post-rock/free jazz/nazovite kako hoćete stilu kroz pjesmu priličan broj puta ponavlja, ali i raste te nadograđuje i na taj način diktira fenomenalnim gitarskim dionicama. Uistinu odlično komponirana, "Nipon Waltz" ipak prije svega oduševljava svojom atmosferom, onom čudnom euforijom koja izvire iz nekih pjesama.

InTheRoom svoj EP završavaju u razigranom stilu. Da i ovu pjesmu pomalo odredi ime pobrinula se tu i tamo ubačena surf dionica na gitari, saksofon ima gotovo funk dionicu, a  i "Square Surf" odlikuje rast kako se pjesma približava kraju.

"3327" je ugodnih 15-ak minuta. Dovoljno dugih da zaintrigiraju slušatelja, dovoljno kratkih da tražimo još. Naravno da je rano na osnovu ovoga stvarati zaključke, ali čini se da bi InTheRoom mogao izrasti u bend o kojem ćemo sljedećih godina još puno toga čuti. S činjenicom da saksofon i bučne gitare idu zajedno već smo upoznati, a ovaj sarajevski kvartet se pobrinuo da tu tvrdnju ne demantira.

intheroom3327.bandcamp.com