Recenzije

The Bug Infected EP Ninja Tune 2010.

srijeda, 1. prosinca 2010

Na pot listinim stranicama smo već istaknuli kako Massive Attack više nisu najzanimljiviji 'elektronski' izvođači iz Bristola već su to Fuck Buttons

Doduše, Željko je u originalnoj recenziji Fuck Buttons uspoređivao s burekom, a ne s Wild Bunch ekipom, ali u odbrojavanju najboljih albuma nultih smo povukli i tu usporedbu. Isto tako, pisali smo i o "Heligoland" albumu koji je na kraju ispao sasvim dobar, a u još nekoliko navrata smo se doticali 'napada koji je masivan' (svaka čast TBF-u na upotrebi ovog stiha). Jednostavno, pot lista se glazbeno odgojila na devedesetima i ne možemo pobjeći od onoga što se na "Blue Lines"/"Protection"/"Mezzanine" događalo. Iako su devedesete još odavno prošle, takve ćemo zvukove uvijek tražiti i željeti čuti, a ukoliko to bude bolje uklopljeno u današnje vrijeme, tim bolje.

E pa, meni je "Infected" u svojih 20 minuta ponudio upravo to, neku Massive Attack atmosferu uklopljenu u današnje doba. Iako se radi o EP-u koji donosi samo dvije potpuno nove pjesme, ovaj materijal mi se savršeno uklapa u traženje soundtracka za aktualno tmurno vrijeme - puno baseva, mračne, a opet plesne atmosfere, odlične produkcije i zanimljivog tijeka, The Bug se pobrinuo da ovih dana ipak ne slušam samo world music izvođače koji su pred kraj godine očigledno odlučili objavljivati mahom odlične albume.

EP otvara "Catch A Fire", potpuno usporena pjesma u kojoj se Kevin Martin aka The Bug najviše približio bristolskoj ekipi s kojom sam počeo tekst. Pjesmu praktično nosi Hitomi s kojom je The Bug već radio u projektu King Midas Sound. Lijeni vokali prevučeni su preko jednostavnog dub ritma, a upravo to je recept s kojom su nas Daddy G, 3D i Mushroom jako voljeli uveseljavati.

"Tune In" u goste dovodi Roots Manuvu, a taj čovjek ima toliko dobru boju glasa da je svaka imalo bolje producirana pjesma u kojoj on pjeva apsolutni. To što u posljednje vrijeme (barem po mom mišljenju) Manuva na samostalnim albumima ne uspijeva imati previše dobrih pjesama predmet je za neku dublju raspravu, ali ovdje je apsolutno briljirao. "Tune In" nastavlja s lijenom atmosferom iz prethodne pjesme, a The Bug jasno daje do znanja kako je ovaj EP objavljen samo kako bi ekipu dodatno napalio za očekivanje novog albuma, nasljednika hvaljenog "London Zoo".

A kada sam već spomenuo "London Zoo", album o kojem su prije dvije godine svi pričali (ne i pot lista jer tada nismo postojali), preostale dvije pjesme na "Infected" EP-u podsječaju nas na taj album. Autechre su napravili suludi remiks pjesme "Skeng" koja se u novoj verziji potpuno uklapa u cijeli ovaj EP dok je za "Poison Dart" remiks radio Scratcha DVA, novo ime na londonskoj dubstep sceni, koji je za kraj ovog EP-a ponudio nešto plesniju pjesmu.

"Infected" je zanimljiv EP koji će vas natjerati na nekoliko uzastopnih preslušavanja, ali i nabrijati na novi album koji bi The Bug trebao objaviti sljedeće godine. Tada ćemo opet moći raspravljati o tome je li upravo on legitimni nasljednik bristolske bande. Za sada mu u naumu da to bude sasvim dobro ide.

www.myspace.com/thebuguk