Recenzije

Indie United INDIE UNITED Vol. 1 (OSA Media 2011.)

ponedjeljak, 19. rujna 2011

U posljednje je vrijeme očigledno u trendu objavljivati on-line kompilacije izvođača s područja bivše Jugoslavije. Pot lista se nedavno osvrnula na Shishmish te Balkanfarraj, a evo nas sada i na kompilaciji Indie United Vol.1.

U posljednje je vrijeme očigledno u trendu objavljivati on-line kompilacije izvođača s područja bivše Jugoslavije. pot lista se nedavno osvrnula na Shishmish te Balkanfarraj, a evo nas sada i na kompilaciji Indie United Vol.1.

Iza ove kompilacija stoji ekipa iz labinskog The Orange Stripsa koji u ovom slučaju djeluju pod imenom OSA Media. Kao što to naziv kompilacije govori, ideja je bila okupiti indie bendove iz regije kako bi se zajednički bolje prezentirali široj javnosti, a cijeli projekt je samo djelomično uspio.

Kao prvo, odmah da kažem kako potpuno podržavam ovakve ideje koje bi pokušale osnažiti našu scenu i nisam od onih koji omaložavaju online kompilacije (uostalom, da je tako ne bih ni inzistirao na našem kompotu). Momcima iz OSA-e čista petica za zalaganje, a s ovim izdanjem nastavljaju svoje djelovanje - do sada su izdali albume za The Orange Strips (jako čudno, zar ne?) te prvijenac grupe S3ngs.

Kao drugo, "Indie United" u sebi krije nekoliko dragulja. Prije svega tu su The Mothership Orchestra čija "Come Home" potpuno odskače od ostatka kompilacija iako se tu nalazi još nekoliko odličnih pjesama poput "Miniwelle (Tanz Der Tudjman)" grupe HEMENDEX (ta me pjesma sve više 'kupuje'), Diyalinog "Wander"-a ili zanimljivih pjesama Kimika (najavljuju novi album - ja mislio oni se odavno raspali), mojih sugrađana Embassy 516 ("The Bees, The Beasts, The Nightmare Train" mi je do sada najdraža njihova pjesma) te grupe Amber Smith iz Mađarske koja je prisutna s pjesmom "Square1". The Orange Strips su najavili svoj novi album pjesmom "Suffocate In Love", a nadam se da je promjena stila u ovaj elektro-indie ipak kratkotrajna jer Labinjanima ipak bolje pristaje melankolični zvuk s "Follow" albuma.

Ostatak? Nije baš za pohvaliti se. Autori su očigledno u dobrim odnosima s mađarskom indie scenom pa se zato na kompilaciji nalaze čak 4 benda iz Mađarske, ali osim već spomenutih Amber Smith (za kojih me ipak veže i jedan davni koncert u dubrovačkom Orlandu), ostatak bendova (Spacesh!t, The Trousers, Hangmas) ničim ne odskaču od stereotipnih indie zvukova pa samim time ne zaslužuju niti pretjeranu pažnju. Ni Slovenija se ne može baš pohvaliti nekim uspjesima. Icarus Down se sa svojom elkectro-nu metal-emo-bogapitajštosusveuklopiliutriipominute "Answers" uopće ne uklapa u ostatak ekipe, a The Tide je grupa s kojom imam problema od kada sam prvi put čuo za njih. U stvari, nemam ja previše problema s njima - jednostavno ih ignoriram.

Srbija predstavlja samo The Mothership Orchestra, a hrvatskih je izvođača osam. Spomenuli smo HEMENDEX, The Orange Strips, Kimiko, Diyalu i Embassy 516, a tu su još i Soul Display iz Labina (vuku malo na grunge ako to postoji), In-The-Go iz Splita (pogledaj pod The Tide) i Superbrands iz Zagreba (loše ime, a solidna pjesma).

U ovakvom odnosu snaga postavlja se nekoliko pitanja:
• Zašto OSA Media nije objavila samo kompilaciju hrvatskih izvođača? Od 'ostalih' bendova suzu bih pustio samo za The Mothership Orchestra. Uz ovih osam bendova, našao bi se još poneki da popuni minutažu, a onda bi se i promocija, barem u hrvatskim 'mainstream' medijima, možda bolje odradila. Daleko od toga da na više medija nisam naišao barem na crticu o "Indie United", ali nisam siguran koliki je feedback čitatelja, odnosno koliko mediji odrade samo copy/paste nekog priopćenja kao što im je to običaj.
• Ako se već išlo na regionalnu kompilaciju, možda se trebalo malo više zagrebati. Srpska scena sigurno krije nekoliko pjesama koje bi se mogle naći ovdje (prvi mi na pamet pada Stray Dogg), makedonci su ludi za indie zvukovima (doduše, malo plesnijim, ali nije bitno), a i drugdje bi se moglo naći materijala.
• Što znači ovaj „indie" u nazivu? Ako ćemo pričati o originalnoj ideji o nezavisnoj glazbi, onda sve ima smisla jer nitko od ovih bendova nije objavio ništa za neku 'major' izdavačku kuću (ha-ha-ha, uvijek se nasmijem kada zamislim vezivanje etikete 'major' za bilo koju izdavačku kuću s Balkana). No, ako pričamo o indie stilu glazbe kojim smo bombardirani zadnjih godina, onda je pitanje koliko Diyala, Icarus Down pa i Soul Display pripadaju pod taj naziv. Je li možda bilo lakše i bezbolnije sve nazvati drugim imenom?

I to su razlozi zbog čega je sve ovo djelomično uspjelo, kao što sam to spomenuo negdje na početku teksta. Neujednačenost je boljka "Indie United"-a, ali ovom izdanju svakako treba dati šansu.

"Indie United" možete skinuti ovdje, preslušati i na našoj stranici, a OSA najavljuje i nastavke ove kompilacije pa se javite na e-mail osaindie@gmail.com ako ste zainteresirani za sudjelovanje.

www.osa-media.blogspot.com