Recenzije

Polvo In Prism Merge 2009.

ponedjeljak, 30. studenog 2009

Izgleda da noiseom protkane 90-te nisu htjele dopustiti da se prvo desetljeće novog milenija odigra bez njih. Ne da nije bilo dobrih novih vrlo bučnih i disonantnih bendova, ali mi je svejedno drago da se ekipa poput Polva vraća. Ja obožavam Pavement najviše na svijetu, ali me iskreno malo strah što ću zateči na njihovoj povratničkoj turneji. Brijem da neću ni ići. Nije mi stalo. Ali bi zato na Polvo jako volio otići.

Neke stvari nikako ne želiš da se ponove. Glazbena karijera Tanje Tušek. Herpes. Onaj Joško Lokas Show. Za neke pak stvari ni ne znaš da su se ponovile, a budu ti toliko odlične da želiš da ti se neko vrijeme stalno ponavalju doma, u autu i u slušalicama.Tako se meni Polvo ponovio s tim da nisam ni znao da su se raspali. On se nije ponovio u smislu reciklaže već radi činjenice da se Polvo nije ponovno očekivao. Bend je 1998. rekao zbogom albumi i turneje i donio odluku o razilaženju. Na moju radost 2009. je odlučila stati na kraj mnogim razilaženjima i u najljepšem kršćanskom duhu okupila mnoge odlutale ovce u svoj nekadašnji glazbeni tor. Pot Lista vas je već upozorila na nenadano produktivna i vrlo uspješna okupljanja bendova kao što su Dinosaur Jr. i Bad Brains, a od ove godine i Jesus Lizarda, Pavementa i Jawboxa. Ova posljednja tri benda se još ne razbacuju s novim albumima, ali njihovi noise kolege Polvo su ušli u studijo početkom proljeća i do ljeta sam se već gubio u uzročno-posljedičnom odnosu slušanja njihovog novog albuma "In Prism".

Izgleda da noiseom protkane 90-te nisu htjele dopustiti da se prvo desetljeće novog milenija odigra bez njih. Ne da nije bilo dobrih novih vrlo bučnih i disonantnih bendova, ali mi je svejedno drago da se ekipa poput Polva vraća. Iz razloga da se ponovno skrene pažnja na neke značajne i vrhunske bendove koje indie blogeri nisu uzdigli na nivo životnog stila. Mislim, ja obožavam Pavement najviše na svijetu, ali me iskreno malo strah što ću zateči na njihovoj povratničkoj turneji. Brijem da neću ni ići. Nije mi stalo. Ali bi zato na Polvo jako volio otići. Oni jesu na pozornici dosta statični, ali pišu i sviraju melodije koje su poput udica zakače za kožu i vuku i vuku dok se jednostavno ne prepustite fightclubovskom zenu odustajanja. Otpuštanja. Glava se počne samoinicijativno klimat. Ruke sviraju najluđi er-gitar, a noge se zibaju naprijed-nazad i sve ostavlja dojam najljepšeg napadaja epilepsije.

Polvov peti album ima osam pjesma i nakon što ga poslušate shvatiti ćete čemu ovaj gotovo EP-jevski format. Nakon završne osam i pol minutne "Link In A Chain" jednostavno nema mjesta za više Polva. To je to. Vjerujte mi, tih osam pjesma je sve što vam treba ako imalo volite ili ćete voljeti ovaj bend. Bit će vam taman. Kao savršeno izbalasirana porcija ćevapa. Oblizat ćete se, razmisliti o proživljenom guštu i poželjet okrenut još jednu rundu. Jedino što se kod ćevapa to može pretvoriti u ugodnu nelagodu u želucu, a kod Polva nema dnevnog limita.

Nakon godina izbivanja Chapell Hill, NA je ponovno na sceni u velikom stilu. Ovaj grad je zadužio 2009. s dva izvrsna Merge albuma; Superchunkov "Leaves In The Gutter" i "In Prism". Potonji sadrži barem tri instant hita - "The Pedler", "Right The Relation" i "Beggar's Bowl", a ja vam želim najljepše trenutke na biciklu, u krevetu, u autu, u čekaoni ili gdje već uz ovu najljekovitiju mješavinu psihodelije, buke i melodične disonance.

www.mergerecords.com