Recenzije

If These Trees Could Talk Red Forest Selfreleased 2012.

nedjelja, 18. ožujka 2012

"Red Forest", drugi album benda iz LeBronovog grada, zadovoljava sva pravila žanra. Od samog početka priča se pravilno razvija - uvod, zaplet, razvoj, vrhunac, rasplet. U teoriji to zvuči jako lako za odsvirati, ali u teoriji dosta toga je lako napraviti pa je malo onih koji to rade na pravi način

Recenzije post-rock albuma na pot listinim stranicama uglavnom u sebi imaju određenu dozu ispričavanja. Razni su se autori okušali u pisanju recenzija o post-rock ili sličnim albumima, a često se mogla pročitati ona rečenica 'ovo zvuči kao nešto već milijun puta odsvirano, ali dobro je'. Kao da se nema što pametno reći o ovom žanru već se uvijek pribjegava svojevrsnom ispričavanju.

Takav stav je donekle jasan. Jednostavno, prošlo je već dosta godina od vrhunca post-rock žanra, od vremena kada je tako svirana instrumentalna glazba predstavljala nešto ultrazanimljivo. Iako ni u doba tog vrhunca post-rock nije predstavljao nešto potpuno originalno, činjenica je da je bilo zanimljivo vidjeti kako su se neki bendovi odlučili poigrati s klasičnim rock postavkama. Ubijanje svake vrste klasične strukture rock pjesama bilo je u skladu s vremenom koje je tražilo nekakve promjene, pa makar one bile i prividne. No, kao što rekoh, od tada je prošlo dosta vremena baš kao i od drugog post-rock vala koji je donio cijelu nakupinu groznih bendova koji su u jednom trenutku prijetili potpuno uništiti ovaj žanr, ali im to srećom nije uspjelo. Bendovi poput If These Trees Could Talk pokazuju kako post-rock i dalje može biti zanimljiv.

U stvari, to teoretiziranje o ovom žanru je nešto zbog čega i recenzije znaju biti suhoparne. Nakon svega što je post-rock tijekom godina donio i na koje se sve načine prezentirao i transformirao, jako je malo onih grupa koje tom žanru pridonose neki novi element. No, bez obzira na možebitnu neoriginalnost i dalje se cijene (barem ja) bendovi koji od tog 'klasičnog' načina sviranja post-rocka naprave album koji ima glavu i rep, album koji je poprilično zanimljiv.

Evo recimo If These Trees Could Talk.

"Red Forest", drugi album benda iz LeBronovog grada, zadovoljava sva pravila žanra. O Od samog početka priča se pravilno razvija - uvod, zaplet, razvoj, vrhunac, rasplet. U teoriji to zvuči jako lako za odsvirati, ali u teoriji dosta toga je lako napraviti pa je malo onih koji to rade na pravi način. Ako bi ih se trebalo uspoređivati s nekim, ja bih povukao paralelu s Explosions In The Sky s dodatkom ponekih post-metal (ili je bolje reći samo metal kada je već jasno da se radi o nečemu što je post) dionica koje se od ovakvih bendova posljednjih godina praktično i očekivaju. If These Trees Could Talk, osim što imaju priglupo ime i slične nazive pjesama, ali to je isto nešto što valjda ide sa žanrom, odlično vladaju svojom glazbom u koju vas uvode postepeno, a zadržavaju uvjerljivim dionicama.

Ovih 50-ak minuta 'crvene šume' s razlogom se mogu zadržati u vašim playerima, pogotovo dok se, recimo, šetate nekom prirodom u ovo rano proljetno vrijeme. Gitare se lijepo prepliću, pogotovo u uvodnom dijelu albuma, a žestoki, distorzirani trenutci se događaju u pravim trenutcima. "They Speak With Knives", a pogotovo naslovna "Red Forest" predstavljaju svojevrsne vrhunce albuma, ali If These Trees Could Talk su prije svega napravili jedan zaokruženi album koji svoju snagu vjerojatno u potpunosti ispoljava na koncertima.

A i to ćemo imati priliku doživjeti. U sklopu svoje europske turneje ova će grupa 17. travnja svirati u Tvornici. Mogli bi nam priuštiti jedan dobar, energično-meditativni koncert. Ono, tipično post-rockerski. Nekome dosadan, a nekome jako nabrijan i zabavan.

www.ifthesetreescouldtalk.com