Recenzije

Superchunk I Hate Music Merge 2013.

četvrtak, 17. listopada 2013

Superchunk su se vratili. 

Tekstovi su sjetni, na trenutke depresivni ili puni nostalgije, što je u biti očekivano kad odeš na Pitchfork i tamo pročitaš da su većinom posvećeni preminulom prijatelju benda koji je umro od raka. Nije ovo prvi put da su tematski skrenuli na tamniju stranu ulice, ali su zato sve ostale sastavnice zbog kojih volim Superchunk tu, a to su gitare, ženskasti vokal muškarca i naravno – još gitara. Mac McCaughan i vokalno i gitaristički zna posložit' dobru pop pjesmu, a njih na albumu ne manjka. Zapravo, sve su odlične, ali više bi volio da su u proteklom desetljeću izdavali album godišnje, nego da su se bavili izdavanjem onih pičkica iz Arcade Fire i ostalih kvaziumjetnika s Mergea.

Što se tiče dragulja, to su sigurno "Me and You & Jackie Mittoo“ iz čijeg prvog stiha i dolazi naslov albuma, a za potpun doživljaj ove ljepote treba pogledati spot koji je u biti napravljen od gomile glazbenih frikova koji se snimaju s najdražim pločama. Još jedan razlog zašto mi se ova pjesma sviđa je činjenica da me natjerala na guglanje dotičnog gospodina iz naslova pjesme. Pa me tako jedan indie bend iz američke pripizdine naveo na jednog genijalca s Jamajke, klavijaturiste legendarnih Skatalitesa koji je u sedamdesetima snimio vrhunski album. Kao fan reggaea stavljam škartoc na glavu.

Od ostalih dragulja izdvajam još "Trees of Barcelona“ i najdražu mi "FOH“. Iako je stvar žešća depresija, stihovi The drums exploded and our amps are down; But Matthew's got it wired and we re coming around mi uvijek izmame smješak na lice jer se sjetim problema s poplavama i strujom u prostorijama za probe u Dugmetari, ali i nekog optimizma koji ti prijatelji mogu udahnuti, pa makar to bila i obična proba ili zajedničko gluvarenje pred televizijom uz VH1 classics.

Ukratko, ako umrem želim da mi netko snimi ovakav album, al' poznavajući moje prijatelje i kolege, vjerojatno će okolo po fejsu šerat' slike mene u toplesu i ostavljati neugodne komentare koji će njima, naravno, biti jako smiješni.  Ma kita, pišat ću im svima na grobu jer bolje da ti za nekog snimaš tribute album, nego netko za tebe.  Ave listo, ti feniksu koji se dižeš iz pepela nula i jedinica.