Recenzije

[mandelbrot set] Hotel Magnolia Dirty Old Label/Guranje s litice 2009.

ponedjeljak, 13. srpnja 2009

S likom i djelom grupe [mandelbrot set] prvi put sam se upoznao u Šibeniku. Na popratnom koncertu Sajma nevladinih udruga, održanom u kino dvorani u samom centru grada, mandelbroti su se izdvajali iz ostale mase punk/metal/whatever bendova koji su zabavljali prisutne. Zvučni zid, uigranost benda i upečatljivi Kris Vunić na vokalu i bas gitari dali su apsolutno drugo svjetlo tom koncertu i od tada pratim što ova grupa u svojoj karijeri radi.

Njihov istoimeni, prvi album, zvuči poprilično bučno, u maniri američke noise-rock scene. Produkcijski dosta sirov, [mandelbrot set] su snimili album koji je možda kasnio nekoliko godina za glazbenim tokovima, ali je s druge strane svim onima koji su ih željeli čuti dao do znanja kako ovu grupu ne zanimaju kompromisi i bježanje u neke druge stilove samo zato što ono što oni sviraju 'nije in'.

Drugi album [mandelbrot set] su dugo pripremali, a još duže čekali na njegovo objavljivanje. Materijal za "Hotel Magnoliu" snimljen je još 2007. godine, a sam album objavljen je tek nedavno i to u zajedničkom aranžmanu Dirty Old Label i ekipe iz Guranja s litice. Činjenica da je materijalu trebalo toliko dugo da ugleda svjetlost dana, svakako je zabrinjavajuća za hrvatsku scenu, ali možda govori i o inertnosti benda. Ipak, kada se pogleda kako konačni projekt napokon izgleda, onda to čekanje i nije bilo obeshrabrujuće. Naime, "Hotel Magnolia" su Dirty Old Label i Guranje s litice, osim na CD-u, objavili i kao limitiranu (500 primjeraka) prozirnu ploču uz koju dobijete i CD verziju albuma. Sve to za 90 kuna (moram malo reklamirati ovu ekipu) pa posjetite neku od stranica čije linkove možete naći na dnu ove recenzije pa naručite svoj primjerak albuma.

Ono što ćete dobiti u tih 40 minuta glazbe niti jednog ljubitelja bučnije glazbe ne bi smjelo ostaviti ravnodušnim. Nabrijane gitare, 'zajebani' rifovi, jako dobri tekstovi na engleskom i energija koja frca na sve strane. Od početne "Year Of The Pig" mandelbroti vas nose u svoj svijet u kojem vas zadržavaju do odlične, iako malo preduge, posljednje pjesme "Dingo". Glazba je naslonjena na bučnim i agresivnim gitarama, a ritam sekcija to odlično prati. Produkcijski je "Hotel Magnolia" puno ispred svojeg prethodnika iako se u niti jednom trenutku nije izgubio onaj garažni štih kojeg grupa prenosi sa sobom. Cijela priča oko produkcije je također zanimljiva. Nju su, naime, radili Scott Evans i Ben Adrian, Amerikanci za koje članovi [mandelbrot seta] kažu kako su njihovi 'internet prijatelji'. Dakle, album je snimljen u Rijeci, materijal je poslan u SAD, a onda se finalni proizvod našao otisnut na komadima vinila od kojih se jedan ponosno ovih dana vrti na mom gramofonu koji posljednje vrijeme ne zavija kao što je to nedavno radio.

[mandelbrot set] nikada neće zadobiti neku široku popularnost. Dapače, čak ni veliki broj indie-šmindi likova ovoj grupi neće dati preveliku pažnju i možda to tako treba i biti. Bez obzira na sve to, "Hotel Magnolia" je jako dobar album koji još jednom pokazuje kako u Hrvatskoj postoji dosta dobrih bendova koji nikada neće svirati u "Garaži" bez obzira što bi recimo mandelbroti zvukom fantastično pristajali emisiji s tim nazivom. No, kako je u našoj banani od države sve izokrenuto, onda valjda ta 'garaža' i sve slične 'garaže' imaju neko značenje koje ja ne mogu razumjeti, ali nije me ni briga. Sve dok postoje načini da albumi poput ovoga dođu do onih kojima su i namijenjeni, ja sam zadovoljan. Ionako mi je odavno jasno kako se malo toga može promjeniti. Doduše, ne treba odustajati u pokušajima...

http://www.mandelbrotset.org
http://myspace.com/setofmandelbrot
http://www.dirtyoldempire.com
http://www.guranjeslitice.org