Recenzije

Eels Hombre Lobo Polydor/Vagrant 2009.

ponedjeljak, 8. lipnja 2009

Vozeći se po Vukovarskoj letio sam prema ljubičasto narančastom nebu i svi su bili sa mnom u autu: Frank Zappa, Joe Strummer, Joey Ramone, Phobe Hurty, Kurt Vonnegut, Mark Oliver Everett, moja obitelj, bivši i sadašnji prijatelji.... i tvoja mama. I ljubav je bila u zraku.

Alaj sam se ovaj put zajebo.

Mogao sam lijepo sa zakašenjenjem recenzirat Ugly Duckling i izrazit svoje divljenje za sve što je old skool, ali neeee.... Ja ću recenzirat nove Eelse s kojima sam u emotivnoj vezi već 8 godina. U ovom slučaju ne samo da sam pristran već sam i radikalno racionalno kompromitiran.

Kako bi ipak iskazao svoju ofolobjektivost volio bih odmah čitateljstvu dati do znanja da je spot za "Fresh Blood" loš. Baš školski loš. I dalje se nadam da će ostati samo na internetu kao najava albuma (zajebantska?) i nestati u bespućima jedinica i nula binarnog koda svega što poznajemo.

Al' kaj nije stvar "Fresh blood" zaaakooonnn??!! Kaj ne?! (cerek!)

Kad sam čuo najavnu stvar novog albuma nisam se mogao suzdržati. Izvukao sam portabl Minidisk (a? a? ko je pravi retro? Aj mali sa crvenim Ray Bankama i šarenoj majici sa debilnim natpisom ala "shoegazer" prošeći..) i snimio stvar preko Myspacea, prebacio ju na cd (audio, solo stvar.. a navodno recesija) i odfrljivio da su me susjedi došli pitati „Kaj su to novi Eelsi?“.
Sve prednosti virtualnog života sam iskoristio kako bi svima dao na znanje da je "Hombre Lobo" pred vratima: myspace status, facebook staus, gmail status...
Sam naziv, Hombre Lobo, mi je najavljivao ploču koju ću moći napucat u autu kako bi mi zeleni val do Mimare bio još zeleniji. Nema stajanja! Ja ne trubim, ja samo pojačam Eelse!

Al' ploča nije toliko animalna kolko bi se iz naslova dalo pretpostaviti. Dapače. Kombinacija "Souljackera", "Shootenanny" (moje dvije najdraže ploče ma koliko vi nemali sluha) i "Blinking Lights".
Po mojem neinformiranom mišljenju brijem da je Mark pucao na vuka u smislu samoće i samopreživljavanja. Al' uostalom to je za Ujka E-a da zna, a za mene da pogađam. Ima tu opasnih bluz-animalnih stvari kao što su "Fresh Blood" i "Tremendous Dynamite", ali s druge strane ima i "All The Beautiful Things" koja zvuči k'o dijete ljubavi "Grace Kelly Blues" i "Blinking Lights (for me)" i "In My Dreams" koju bi dobili da simbiozirate "Fresh Feeling" i "Friendly Ghost" (da! Sa "Souljackera"!).
Možda mi je ipak "Lilac Breeze" najzakon. Što je dosta teško reći kada ste suočeni sa skoro 12 tako slatko dobroležećih pjesmama. Tajna "Lilac Breeze" leži u ofol twist n shout početku koji se pretvori u ultimativni punk n roll refren sa gitaricom koja pikavo i repetativno u pozadini poziva na egzorcistički lom namještaja. U sličnoj ste situaciji s "What's a Fella Gotta Do" i "Beginner's Luck".

Što se tiče laganijih stvari i tu se Ujko potrudio da se možete fino ušuškat pored svoje fantazije i razmišljati o ljubavi ala Garden State ili Juno. Osim gore navedene "In My Dreams" i "All the Beautiful Things" tu su "Ordinary Man", "That Look You Gave That Guy" i "My Timing is Off". "Ordinary Man" je još jedna u nizu oda individualizmu kakvog možete spoznat samo ako ste Mark O. Everett, ma koliko on ne šutio o tome, dok su "That look" i "My Timing" one predivne ljene samosažaljevajuće pjesme o tome kak je sve u kurcu, al sa glazbenom podlogom koja vam daje vjetar u leđa i bubu u uho koja šapće .."libo te raac, bit će sve ok" (jer kad vam je uhu bubi je dosta i šaptat da ju dobro čujete). Čak se malo i nasmiješiš svojim patetičnim tegobama.
"The Longing" ja najmračnija od cijelog "Hombre Lobo" repertoara. Ovdje je depresija već potencijalno zabrinjavajuća i jaka al' nakon toga je "Fresh Blood"! Izvući ćete se sa gromoglasnim urlikom koji će vas transformirat u stanje svijesti di je loše dobro. I po mogućnosti nabacit neku vrst amnezije da zaboravite popratni spot. Heheheh.

Spremni... ? Jer ja nisam....

Poput Kniferovog meandra E je uvijek isti i uvijek različit. Hahahahahahah!! Ovo je bilo za mamu.

Ajmo sad ozbiljno. Novi Eelsi, novih 12 pjesama o otuđenosti i ljubavi i nade. Sve što ti treba da preživiš život. Ak to ima smisla. Otuđenost- jer bi ti to trebalo biti prirodno stanje svijesti na planeti di je bezumlje razum, ljubav- jer bi to općenito trebalo biti prirodno stanje svijesti i nadi- jer nju ni tvoj privatni pakao nemože dodirnuti.

Kako ne voljeti bend koji je stvorio i nesebično podijelio s ostatkom svijeta trenutke kao što su "I Like Birds" i "Old Shit/New Shit" i "What Is This Note" i "Hombre Lobo".
I koji radi hipije od cinika s Peščenice.

Alaj sam se zajebao. ....

A izlazi i novi Yo La Tengo. Joooooooooooooojjj!!

Ps. Morao sam u napravit pauzu u pisanju i odletit na 15 minuta do grada. Za tu priliku prikladno ponesoh Eelse. Vozeći se po Vukovarskoj letio sam prema ljubičasto narančastom nebu i svi su bili samnom u autu: Frank Zappa, Joe Strummer, Joey Ramone, Phobe Hurty, Kurt Vonnegut, Mark Oliver Everett, moja obitelj, bivši i sadašnji prijatelji.... i tvoja mama.

I ljubav je bila u zraku.

Ptičicaaaa!

www.myspace.com/eels
www.eelstheband.com