Recenzije

Owen Pallet Heartland Domino 2010.

nedjelja, 24. siječnja 2010

Owen Pallett je dobar lik. Kanađanin je. A i jednom prilikom je pare koje je dobio za Polaris Music Prize dao bendovima koji su tek počeli sa radom. Šteta je onda što je "Heartland" zaboravljiv album koji je bolje preskočiti ili zaobići.

Prilično je čudno slušati ovaj miks klasične glazbe i suvremenog popa na tragu Sufjana Stevensa. "Heartland" je trebao biti posljednji album izdan pod imenom Final Fantasy kanadskog muzičara Owena Palletta. Na kraju se odlučio u potpunosti odbaciti korištenje imena igrice kao naziva benda te nastaviti raditi pod rodnim nazivljem. Čovjek je violinist koji producira elektronske albume pa tako na "Heartlandu" nalazimo i dijelove koje je kreirao skupa sa pedesetočlanim Czech Philharmonic Orchestra. Nije sada da su takvi izleti neobični sami po sebi, Jason Pierce iz Spiritualized je za potrebe LP-a "Let It Come Down" angažirao stotinjak članova zbora što je zvučalo moćno i impresivno. Ovdje ima dosta žica, ali malo toga je impresivno i postavlja se pitanje gdje se uspio sakriti toliki orkestar. "Heartland" nastoji biti moderan na način da kombinira klasičnu glazbu i pop pod pretpostavkom kako među njima nema neke suštinske granice niti razlike. Istina, granice nema, namjena je ista, samo je put drukčiji. Unatoč tim premisama, krajnji rezultat je dalek i sintetički hladan album na koji se teško koncentritati jer non stop promiče i ostavlja dojam kao da se na njemu ništa nije dogodilo.

"Heartland" je navodno priča o mladom, nasilnom farmeru Lewisu i izmišljenom svijetu zvanom Spectrum. Gdje se to iščitava iz albuma ostaje zagonetka (osim iz naziva dviju tema) i nakon više preslušavanja ostaje vjerovati izvorima na netu i pojedinim autorovim izjavama. "Heartland" bi se prije dao shvatiti kroz dualitet značenja te riječi, jednog kao srca kontinenta (uglavnom primjenjivan za Ameriku, rjeđe za Aziju) te drugog korištenje riječi u negativnom, desničarskom smislu (obrana matice zemlje od vanjskog neprijatelja) pa da recimo tu nastaje tenzija iz koje proizlazi djelo. I opet je podloga u glazbenom dijelu nepostojeća i ne nazire se veza sa postavljenom premisom. Sve je raštrkano, neuhvatljivo i razbacano. Ovakvi dojmovi zasigurno bi porazno djelovali na vrlo urednog i preciznog autora kakav je Owen Pallett, ali Heartland jednostavno ne uspijeva privuči pažnju dovoljno da bi se slušatelj dublje uvukao u tekstove koji vjerovatno prenose željenu poruku.

Stoga bi za spretnije povezivanje svijeta klasike i popa možda trebalo sačekati treći mjesec kada izlazi The Knife i njihova studijska verzija opere "Tommorrow, In A Year". Jako dobru najavnu "Colouring The Pigeons" poslušajte ovdje.

www.owenpalletteternal.com
twitter.com/owenpallett
www.myspace.com/owenpallettmusic