Recenzije

Andrew Bird Hands of Glory Mom & Pop 2012.

nedjelja, 2. prosinca 2012

Na prvu je "Hands of Glory" country album. Pa ipak, ne mogu se natjerati da ga čujem kao country album. Više mi se čini kao da je Andrew svoju melankoliju i posvađanost sa svijetom ovaj put odlučio odjenuti u jednu onako zgođušnu haljinu country seljanke. Eto, tek tako, jer on i to može

Za početak moram reći da sam malo zaljubljena u Andrew Birda. Malo kao: velika je sreća što živim u Hrvatskoj pa ne mogu ostaviti sve i otići ga pratiti po svijetu ne bih li mu krpala čarape i maramicom brisala znoj sa čela. Ne dogodi se često da nađete glazbenika ili bend koje možete slušati uvijek i koji ima pjesmu za svaku situaciju, raspoloženje, melankolično snatrenje ili manično skakanje po ulici jer je, eto, baš bio dobar dan. Kao i svaki pravi opsesivni zaljubljenik u glazbu, ja ih imam nekoliko, a proteklih mjeseci upravo Andrija najviše živi u mojim slušalicama. Moram priznati da mi je "Break It Yourself", album koji je izdao ranije ove godine, izazvao najviše muke. Nekako znaš da bi taj album morao voljeti, a prolazi pored tebe. Da prolazi pored mene… imala sam u par navrata poriv izvući ga za uši jer je album takav da ti jednostavno ne dopušta da ga odmah doživiš. Sve je na mjestu: pjesme su popične (jel to, do vraga, uopće riječ?), ali onaj emocionalni udar koji mi njegova glazba obično izazove ovaj je put izostao. Ali s obzirom da sam, kao što rekoh u prvoj rečenici, manijakalno opsjednuta Birdom i njegovom glazbom, luđački sam slušala baš "Break It Yourself" ne bih li shvatila što je on tu upakirao. A onda mi se album nekako i otvorio u ušima i sve je sjelo na svoje mjesto.

Zašto pišem o "Break It Yourself"? Zato što je "Hands of Glory", posljednji Birdov album (Mini album? EP? Kolekcija pjesama?) nekako nastao kao zrcalna slika prethodnika. I sve što je na "Break It Yourself" upeglano i klasično – onako, da nam Andrija pokaže što sve može s violinom – na "Hands of Glory" je pojednostavljeno, down to earth. Na prvu je "Hands of Glory" country album – to je ta prepoznatljiva country violina uz tipično zategnuto pjevanje, a obradio je Andrew i "If I needed you" Townes Van Zandta. Pa ipak, ne mogu se natjerati da ga čujem kao country album. Više mi se čini kao da je Andrew svoju melankoliju i posvađanost sa svijetom ovaj put odlučio odjenuti u jednu onako zgođušnu haljinu country seljanke. Eto, tek tako, jer on i to može.

I od početne – "Three White Horses" – koja zvuči kao da ju je izvukao s odjavne špice nekog filma u kojem dobri kauboj smrtno ranjen odjaše u sumrak – pa sve do završne, elaborirane "Beyond the Valley of Three White Horses", Bird ne odstupa od zadane mu estetike. To je dobar country i… Osobno, magija albuma je u tom i. Nisam sigurna što je to i. Na trenutke mi se čini da je riječ o vrhunskom konceptu (posebno s obzirom da "Beyond the Valley..." zvuči kao što si zamišljam da bi neki od slavnih rekvijema zvučao da ga netko danas piše… ma doslovno ga slušaš i vidiš neku filmsku scenu umiranja i opraštanja sa svijetom) na temu smrti, ponekad samo kao još jednoj Birdovoj igri mogućnostima, često kao drugačije tematiziranje izoliranosti i usamljenosti, a ponekad eto, kao mamac za nešto što tek sprema – s obzirom na navalu kreativnosti, lako moguće vrlo uskoro.

S obzirom na to da stvarno jesam Birdov fan i da si, ovisno o raspoloženju, različito miksam playliste od sastojaka s različitih albuma, meni je ovo album kategorije svakako slušaj. Možda ne kao cjelina jer kao cjelina ostaje nekako nedorečeno visjeti u zraku, ali svakako daje dovoljno dragulja da mu se čovjek opetovano vraća. A kad ga slušam u kombinaciji s "Break It Yourself" – što je otprilike preporučeni recept ako nekog zanima – ima čudnovatu sposobnost izvući iz mene moje strahove, egzistencijalne i one druge, a bome i sve potisnute tuge i melankolije. I dođe mi, baš mi dođe, da kažem jebi se, svijete, ukradem prvog konja i nestanem u pravcu Karpata ili tako nekog romantično zamišljenog mjesta.

andrewbird.net