Recenzije

Tyler, The Creator Goblin XL 2011.

četvrtak, 26. svibnja 2011

Goblin je ogroman album s puno mračnih komora koji većim dijelom svog trajanja dobro podnosi teret pompe koju neminovno nosi kao prvo službeno izdanje kolektiva s fanatičnim sljedbeništvom. Što se tiče samog Tylera, kao rijetko kada do sada, silna ambicija koju iskazuje ima pokriće u silnom talentu

Teško se sjetiti posljednjeg izvođača koji je okupirao naslovnicu NME-a, muzičke verzije 24 sata, a da je istovremeno bio dio jedne od većih kolumni u elitističkom The Wire.

Odd Future Wolf Gang Kill Them All, losanđeleski kolektiv jedva punoljetnih klinaca na čelu s ultratalentiranim neslužbenim liderom Tyler, The Creatorom je nadrastao okvire samog hip hopa. Ako je Fincher sa Social Networkom snimio generacijski film, onda OFWGKTA isto čine za muziku. Njihov rad i postojanje je slika i prilika instant kulture instant generacije, emocionalno sakate i prepune informacija. Nesvjesno, Odd Future su svojim potezima u kratko vrijeme redefinirali definiciju mainstreama i onoga što on može biti tj. onoga što je u njegovim granicama prihvatljivo. Nedvojbeno je kako će ovakva pojava na glazbenoj sceni pomaknuti parametre vrednovanja umjetničkih artefakata – zauvijek.

Cijeli uvodni tekst za OFWGKTA tjedan...

U današnjem izdanju slijedi osvrt na Goblin, dugo očekivani novi uradak Tyler, The Creatora.

*** *** ***

Tyler, The Creator je istovremeno one man renesansna sila u ulozi autora/producenta/MC-a/dizajnera/redatelja i lik koji postavlja okvire za sve popularniji OFWGKTA kolektiv čiji je najprominentniji član. Stoga je "Goblin", drugi album nakon "Bastarda" iz 2009. i prvi album Odd Future kolektiva izdan po starinski putem diskografa, silno očekivano djelo.

Svi mixtapeovi koje je ova ekipa posijala po internetu zadnjih godina su zasluženo kreirali rijetko viđen interes u relativno kratkom roku. Tyler i Odd Future su ono što je velikom dijelu današnje glazbe, pogotovo hip-hopu, trebalo, a to je jedna velika šamarčina i noga u dupe od strane nekih novih klinaca kao putokaz za promjenu i izlazak iz zone sigurnosti i uljuljkanosti.

Sad, ako je netko očekivao da će "Goblin" baš preokrenuti svijet naglavačke, ostat će razočaran jer ovaj album izbjegava tako nešto i više igra na kartu nastavljanja onoga što su prijašnji Odd Future mixtapeovi započeli a to je old school predstavljanje bolesne strane svijeta ADD mladeži.

"Goblin" dugo traje i kao takav je premalo fokusiran te umjesto lupinga nudi ekstremnu dozu autorove mašte. Doza je prejaka uzevši u obzir da slušamo izrazito uznemirujući sadržaj iz usta jednog dvadesetogodišnjaka. Metoda koju koristi još od debija "Bastard" je snimljeni prijenos razgovora s psihijatrom tako da dodatnu jezu izaziva pomisao da sve ono što slušamo zapravo ima podlogu u stvarnom životu.

Tylerov svijet, ili svijet koji nam želi predstaviti, je noćna mora puna pretjeranog nasilja tek povremeno načeta pokojim ljubavno-testosteronskim izletom. Agresija, izazivanje, hvalisanje i srdžba prevladavaju pa ako je itko do sada mislio da je cijela ova priča samo poza, poremećaji okupljeni ovdje ukazuju na suprotno. Jednostavno, autor pokazuje previše da bi sve skupa bila samo metoda za skretanje pažnje javnosti. Ili je to još jedna Tylerova igra sa slušateljem? Kako onda objasniti "Radicals", gdje poluozbiljno, a pola u zajebanciji izgovara disklejmer kojim upozorava slušatelje da su sve stvari plod fikcije i da ih ne pokušavaju doma? S demonima nikad nisi siguran.

Goblinove najveće vrline leže u njegovoj šarolikosti čime podsjeća na mixtape čiji nepredvidivi tijek svaku pjesmu čini posebnim kanalom vrijednim proučavanja. Duge, monumentalne stvari koje se udaraju više ("Radicals") ili manje po glavi ("Goblin", "Window") zadovoljavajuće testiraju koncentraciju, a najagresivniji i najsuroviji trenuci daju najbolje rezultate ("Tron Cat", "Sandwitches"...). Za početak, ako niste još pogledali video za "Yonkers" sada je krajnje vrijeme. Sve što se piskara ovdje i drugdje o Tyleru i Odd Future pada pred ovim izuzetnim audio-vizualnim djelom koje objašnjava prilično toga.

"Goblin" je ogroman album s puno mračnih komora koji većim dijelom svog trajanja dobro podnosi teret pompe koju neminovno nosi kao prvo službeno izdanje kolektiva s fanatičnim sljedbeništvom. Što se tiče samog Tylera, kao rijetko kada do sada, silna ambicija koju iskazuje ima pokriće u silnom talentu.

#swagger #winning #tigerblood #killthemall #thefatladysings

@fucktyler

http://oddfuture.tumblr.com

Odd Future tjedan su za vas pripremili Boban "Bobi" GladićDavor RončevićŽeljko Krešić