Recenzije

Balkan Beat Box Give Crammed Discs 2012.

utorak, 10. travnja 2012

"Give" na neki način predstavlja novi početak, odnosno barem prekretnicu u radu grupe.

Kada su se Balkan Beat Box 2005. pojavili na JDub izdavačkoj kući koju je tada proslavio Matisyahu, automatski su postali svjetska atrakcija. Odličan miks hip-hopa, beatboxa i uglavnom sempliranih world music dijelova donio je ovom trojcu slavu i pozive na nastupe na festivalima diljem svijeta.

Šest godina i tri albuma nakon toga situacija se lagano promijenila. "Nu Med" je samo učvrstio ono što je prvijenac naslutio, ali kako je u svijetu splašnjavala zaluđenost balkanskim zvucima, tako je i ponavljanje BBB šprance postajalo malo zamorno. Iako je "Blue Eyed Black Boy" zvukom malo odmakao od prethodnika, ipak su se Tomer Yosef, Ori Kaplan i Tamir Muskat uhvatili u zamku repeticije.

I zato je dobro što "Give" na neki način predstavlja novi početak, odnosno barem prekretnicu u radu grupe. Kao prvo, BBB trojac je odlučio ovaj album snimiti bez ikakvog upliva poznatih gostiju koji su na prethodnim albumima dali značajan obol, ali i prijetili preuzimanjem glavne zasluge za dobre pjesme. Druga stvar je puno važnija - iako će svaki poznavatelj rada ove grupe pronaći poznate zvuke koji su nas uveseljavali proteklih godina, "Give" je zvukom ipak nešto drugačiji od svojih prethodnika. World music semplovi su i dalje tu ("Suki Muki" i "Porno Clown" su dobri primjeri kako prvotna ideja Balkan Beat Boxa i dalje može jako dobro funkcionirati), ali su u prvi plan gurnute 'borbene' pjesme, pjesme koje su oslonjene na drum'n'bass/dub ritmove i angažiranim tekstovima pokušavaju ukazati na barem dio nelogičnosti koje se događaju u svijetu danas. Naravno da to pomalo podsjeća na Asian Dub Foundation, ali bez grižnje savjesti mogu reći kako je ovo bolje nego što ADF rade u posljednje vrijeme (a o tome kako ADF loše zvuči uživo, barem sudeći po onom nastupu na Španciru prošle godine, neću ni pričati - očekujem da će Balkan Beat Box na skorašnjem koncertu u Zagrebu biti bolji od toga).

Zanimljivo je kako je ovaj album posložen. Balkan Beat Box su izgleda poželjeli pokazati taj svoj novi zvuk odmah na početku albuma pa su ga otvorili s "Intro (Taste of Where I'm From)", "Part Of The Glory" i "Political Fuck", sve redom nabrijanim pjesmama od kojih je single "Part Of The Glory" legitimni hit za sve one kojima nedostaje dobrih ADF pjesama. Nakon toga lagano se počinju koristiti i poznati BBB zvuci, odnosno sve se više čuti world music zvukova, a sve kulminira s "Urge To Be Violent" i "Look Like You", pjesmama koje su stvorene za haranje plesnim podijima. Pogotovo "Urge To be Violent".

"Give" definitivno nije album koji će promijeniti svjetsku glazbenu scenu, ali je album koji je Balkan Beat Box još jednom pozicionirao. Ovaj album ne samo da je nadogradio sve ono što su BBB do sada radio nego im je omogućio i legitiman nastavak karijere koja se može razvijati u različitim smjerovima. Temelji su bili tu već neko vrijeme, a sada su podignuti i nosivi zidovi.

www.balkanbeatbox.com