Recenzije

Gipsy Mafia Ciganska posla Selfreleased 2013.

petak, 22. veljače 2013

Jebeš sve, jebeš mlade em-sije s Jaruna koji imaju grižnju savjesti jer žive u stanovima od sto kvadrata, a ne u Bronxu. Hoćete muziku iz geta, slušajte Cigane iz Zrenjanina. Gipsy Mafia, tebra, ima rima za izvoz.

Jebeš sve, jebeš mlade em-sije s Jaruna koji imaju grižnju savjesti jer žive u stanovima od sto kvadrata, a ne u Bronxu. Hoćete muziku iz geta, slušajte Cigane iz Zrenjanina. Gipsy Mafia, tebra, ima rima za izvoz.

Nakon tri godine truda izbacili su album u kojem deru po fejkerima, vjerni su hip-hopu, mrze r'n'b i policiju. Umjesto 50 Centa, Mafia inspiraciju traži u KRS One-u i Soon Doobie-u, beatovi zvuče kao da su izvučeni iz vremenske kapsule koja je zakopana negdje početkom devedesetih uz, naravno, nezaobilazne semplove truba i romskih napjeva.

Momci disaju, betlaju, mrze policiju i govore o rasizmu prema Romima. I, brate, stvarno im vjeruješ. Pošto sam imao čast dijeliti stejdž prije par godina s dva klinca koji stoje iza imena Gipsy Mafia, čekao sam ovaj album k'o ozebli sunce. I premda je u flow-u ponekad slog viška i premda ponekad u pjesmama podliježu reperskim klišejima poput gledanja u nebo i zahvaljivanja Bogu, Mafia zvuči moćno i uvjerljivo.

Npr. iz "Fuck The Police" izvire mržnja prema policiji, ali ne uobičajeno kurčenje kakvo često možemo čuti kod naših nabrijanih mladih gangster pimp wannabesa, nego čuješ ispovijest klinaca kojima su šupci stvarno zagorčavali život. Neočekivano, jedan od svjetlijih momenata na albumu je skit u kojem se kroz recitaciju opisuju ulomci iz života obilježenog tuđim predrasudama. Kad te svi gledaju krivo u busu, kad niti jedna dobra koka neće bit' s tobom bez obzira koliko joj kola i kokti platio, kad uvijek završiš s najružnijom te paradoks kad te ne puštaju u klub u kojem, eto, sviraju crnci. Pa kaže - vole da nas slušaju, ali i ne da nas vide

Bez stasa, bez glasa
pa meni nema spasa
od mene se često ustručava masa
Džaba lepe reči i fini maniri
kada mi ciganija iz kolora viri

Iako se ponekad nasmiješ na tragikomiku tekstova, postane ti jasno da je sve istina, da su predrasude i mržnja prema Ciganima jedina stvar u kojoj su ostali narodi s ovih prostora ujedinjeni. Bilo da je riječ o paravojnim formacijama koje u Mađarskoj harače po romskim selima, bilo da je riječ o segregaciji u Međimurju ili kretenizmu zagrebačkih i beogradskih skinheada kojima nasilje prolazi uz tiho odobravanje ostatka pizdunske većine.

P.S. Gipsy Mafia dolazi u Zagreb polovicom trećeg mjeseca, otiđite ih pogledat'. A i pot lista će ubrzo podijelit CD.

gipsymafia.bandcamp.com/album/ciganska-posla-2