Recenzije

Gil Scott-Heron I'm New Here XL Recordings 2010.

utorak, 18. svibnja 2010

Misao 'izgubljen i pronađen' se savršeno uklapa u pred-završno poglavlje Gil Scott-Heronove biografije čiji je glazbeni testament LP "I'm New Here". Gil Scott-Heron kakvog ste poznavali (ako ste ga poznavali) je iščezao. Nema ga. Nakon šesnaest godina glazbenog prognanstva uzrokovanog učestalim posjetama zatvoru i problemima sa opijatima Gil se vratio u nekom novom ruhu.

Glas je hrapaviji i tvrđi, na licu je više bora, a svaka rečenica koju izgovara na "I'm New Here" govori da slušamo čovjeka koji se već jednom predao i pustio da ga život pregazi da bi na kraju ipak smogao snage i uzdigao se. Uz više od samo produkcijske pomoći vlasnika XL-a Richarda Russella legenda koja je prije tridesetak godina napisala "The Revolution Will Not Be Televised" izdala je jedan od najdojmljivijih ovogodišnjih albuma. Priča o posrnulom glazbeniku koji uz prijateljsko pokroviteljstvo izvlači neke od najboljih trenutaka svog glazbenog rada je usporediva sa pričom oko Casha, Rubina i American Recordingsa.

Kao što su to već uspješno napravili Cash/Rubin, nekoliko odličnih obrada je priključeno autorskim stvarima. Prljavi mesivetekasti tretman Robert Johnsona i "Me and the Devil" ili prerađeni Smog u naslovnoj stvari su dva putokaza za "I'm New Here". Prva je nabijena razočarenjem i bijesom pri sjećanju na proživljeno, a druga hvata autora u nostalgičnom raspoloženju pri pogledu na sve svoje ožiljke, kako na licu tako i na duši. Trnovit put koji je prethodio nastanku albuma ogleda se u svakom njegovom trenutku. Katkada uleti neki beat a la Burial ili se Gil spoken wordom prisjeća zlokobnih trenutaka samoće poput mučne i mračne "Where Did The Night Go". Centralni trenutak albuma je autorska "New York Is Killing Me", podjednako glazbeno i tekstualno intrigantna pjesma, kojom Gil uz gostovanje Nasa raskida vezu sa otuđenošću velikog grada i svojim prijašnjim životom.

'Yes seem I need to go home and slow down in Jackson, Tennessee.'

Ironični naziv albuma "I'm New Here" nije slučajan. Gil Scott-Heron je tako opisao osjećaj pri ulasku u zatvor gdje, prema njegovom opisu, nakon što ti oduzmu sve stvari koje si donio sa sobom iz civilizacije, taj prijašnji vanjski svijet odjednom postaje dalek i stran. U više navrata on je bio novak u oba svijeta.

Matematički gledano, Gil Scott-Heron na novom uratku nudi samo nekoliko novih pjesama. Ljudski, na ovih niti pola sata nam je istresao retrospektivu svog života, prošlog i sadašnjeg.

'If you gotta pay for things you done wrong ... I got a big bill coming'
"Being Blessed", Gil Scott-Heron

www.myspace.com/revolutionwillnotbetelevised
www.gilscottheron.net