Recenzije

Foolish Green Escape Password Production 2013.

utorak, 5. ožujka 2013

Psihodelični pop, ili kojekakvi slični derivati, jedan je u nizu žanrova koji je posljednjih godina kroz različite izvođače dobio svoju publiku. Foolish Green je među prvim izvođačima s ovih područja koji uspješno vladaju svojom materijom i "Escape" je, usprkos svojoj neujednačenosti i ponekim loši(ji)m trenutcima, materijal koji nagovještava još jednog zanimljivog izvođača iz regije

Kako definirati svoju glazbu? Znajući kako je teško odrediti žanr glazbe koju slušam, odnosno koliko je teško neke stvari staviti u ladice (ili, ne daj Bože, odgovoriti na pitanje 'a što ti, zapravo, slušaš'), pretpostavljam da je još teže to učiniti sa svojom glazbom. Zbog toga se neki bendovi priklanjanju zajebancijama u opisu svojeg žanra, neki nadobudno 'promaše ceo fudbal' u svojoj definiciji, a postoje i oni koji jednostavnim riječima potpuno opišu zvuk kojeg stvaraju.

Jedan od bendova koji pripadaju ovoj posljednjoj skupini su makedonski Foolish Green. Okupljeni oko pjevača, gitariste i producenta Nenada Stefanovskog, ovaj šesteročlani bend je u promo materijalima za svoj prvi album, napisao kako izvode 'psihodelični pop' i u tome potpuno pogodio. U 50-ak minuta u kojima je smješteno 12 pjesama, Foolish Green uistinu lijepo koketiraju s psihodeličnim zvucima, ali sve skupa niti malo ne odskače od definicije pop glazbe (prisjetimo se još jednom kako je Lejm jednom lijepo pojasnio što bi to pop glazba trebala/mogla biti).

Doduše, "Escape" na trenutke nije ujednačen album pa u sebi nosi i izlete u neke druge žanrove, a moram priznati kako su upravo oni i najslabiji dio ovog materijala. Posebno se to odnosi na "Lover Doll" i "Let Me Out" koje zvuče pomalo brit-poperski, a koliko god ja bio fan te vrste glazbe, ova reinkarnacija iste nimalo nije uspješna. Doduše, "Lover Doll" ima hitoidni potencijal, pa je i predstavljena kao single puno prije objavljivanja albuma, ali to bi se mogla pokazati i kao zamka za sam bend. Naime, onaj tko čuje ovu pjesmu stvorit će pogrešan dojam o bendu koji je veliku većinu materijala složio u skroz nekom drugom smjeru.

Foolish Green najbolje funkcioniraju dok plove psihodeličnim vodama. Recimo, uvodna "Bon Voyage" idealno priprema slušatelja za glazbeni put ovih Makedonaca s laganom gitarsko-klavijaturskom igrom koja priziva atmosferu s "Moon Safari"-ja. No, da su elektronski zvuci tek lijepi dodatak klasičnoj rock postavi, bend pokazuje već u drugoj pjesmi na albumu pod nazivom "Crystal Night". Ovdje se Foolish Green predstavlja u pravom svjetlu. Dok se pjesma lagano razvija, kao asocijacija se nameće rani The Verve iz "A Storm Ine Heaven"/"A Northern Soul" faze, a to bi svakome trebala biti dobra pohvala.

"Crystal Night" je jedan od tri-četiri vrhunca albuma. "Faux" i "Sun Is Gone" su u tom rangu, a pravi hit je "Laika". Smještena u samu sredinu albuma, ova pjesma svojim zvucima priziva Beatlese iz one narkomanske faze, a u jednom od velikoj broja preslušavanja prošla mi je misao kako bi "Laika" mogla poslužiti i kao b-strana za "See Emily Play" single. Doduše, nikako ne bi "Laika" mogla zamijeniti "Scarecrow", ali bi mogla poslužiti kao dodatni materijal jednog od barrettovskih remek-djela.

Psihodelični pop, ili kojekakvi slični derivati, jedan je u nizu žanrova koji je posljednjih godina kroz različite izvođače dobio svoju publiku. Foolish Green je među prvim izvođačima s ovih područja koji uspješno vladaju svojom materijom i "Escape" je, usprkos svojoj neujednačenosti i ponekim loši(ji)m trenutcima, materijal koji nagovještava još jednog zanimljivog izvođača iz regije.