Recenzije

Foo Fighters Wasting Light RCA 2011.

utorak, 26. travnja 2011

Prerano je još govoriti o ovom albumu kao njihovom najboljem, ali ako nije bolji svakako je bok uz bok "The Colour and the Shapeu". Ako želite nekog navući na Foo Fighterse preporučite mu "Wasting Light". Ako nekom želite preporučiti izvrstan album preporučite mu "Wasting Light".

Foo Fightersi su se vratili! I to kakvim albumom. Dave Grohl je 2008. najavio dugu stanku i rekao da tako skoro neće biti novih izdanja, a "Wasting Light" je rezultat te stanke. Zanimljivo je kako je baš te 2008. bend možda doživio vrhunac karijere s dva koncerta na Wembleyu kada su s njima nastupili Jimmy Page i John Paul Jones iz Led Zeppelina. Nakon toga je Grohl s Jonesom i Josh Hommeom radio na projektu Them Crooked Vultures s kojima je krajem 2009. godine objavio istoimeni album.

Povijest Foo Fightersa je, barem u osnovnim crtama, više – manje poznata svima. Nakon smrti Kurta Cobaina Dave Grohl je samostalno snimio prvi album na kojemu je sam odsvirao sve instrumente - gitaru, bas i bubanj i objavio ga pod imenom Foo Fighters. Kritika je album dobro primila, a uskoro je Grohl ustalio band s kojim je nastavio svirati i snimati. 1997. izdaju najprodavaniji album (barem u SAD-u) "The Colour and the Shape" s hitovima "Monkey Wrench", "My Hero" i "Ever Long" s kojima su stekli širu popularnost. Idući album, "There is Nothing Left To Lose", snimaju 1999. i njime učvršćuju poziciju jednog od najboljih rock bandova današnjice. Kasniji albumi su nešto slabiji ("One by One" i "In Your Honor") no nikako loši - iznjedrili su hitove "All My Life", "Times Like This" i "Best of You". Pretposljednji album "Echoes, Silence, Patience & Grace" izdaju 2007. godine, na kojem je bend ipak nešto ublažio svoj zvuk.

Nakon stanke, Foo Fightersi su prošle godine svekoliku javnost izvijestili da su se dovoljno odmorili te da kreću u studio i bacaju se na novi album. Informacije da će ga producirati Butch Vig i da je album sniman analogno u Grohlovoj garaži bila je dovoljna da fanovima najavi kako mogu očekivati nešto iznadprosječno dobro.

Album se mogao unaprijed poslušati preko njihove internetske stranice, a konačna potvrda kvalitete došla je kada je album službeno pušten u prodaju. Nakon 11 tjedana dominacije Adelinog "21" "Wasting Light" ga je u prvom pokušaju uspio skinuti s prvog mjesta UK albums charta.

Prva pjesma, "Bridge Burning", odmah udara u glavu, brza, glasna, žestoka, Grohlova deračina, sve ono na što smo navikli kod njih. Slijedi "Rope", koja je bila i najavni singl, odlična laganija stvar za idealno predstavljanje albuma. Nakon nje je "Dear Rosemary", vjerojatno jedan od budućih singlova, a iduća, "White Limo" unosi živost i promjenu svojom brzinom i prizvucima thrash metala da bi nakon nje uslijedila "Arlandria" koja će dobro proći kod fanova i biti jedan od hitova, osobito na koncertima.

"These Days", "Back & Forth", "A Matter Of Time" i "Miss The Misery" sjajne su pjesme koje se ukapaju u koncepciju albuma i teško je izdvojiti bolju ili lošiju, svaka je kandidat za singl. Predzadnja "I Should Have Known" je balada koja nas vodi do velikog finala, zadnje, najbolje pjesme na albumu, "Walk".

Prerano je još govoriti o ovom albumu kao njihovom najboljem, ali ako nije bolji svakako je bok uz bok "The Colour and the Shapeu". Ako želite nekog navući na Foo Fighterse preporučite mu "Wasting Light", ako nekom želite preporučiti izvrstan album preporučite mu "Wasting Light", isplati ga se poslušati jer već sada mogu reći da ulazi u top 5 2011. godine i malo kome se neće svidjeti. Ukoliko bi ga se moralo ukratko definirati, moglo bi ga se nazvati pravim suvremenim rock albumom.

www.foofighters.com

http://soundcloud.com/foofighters