Recenzije

First Serve De La Soul's Plug 1 & Plug 2 Present First Serve Duckdown 2012.

srijeda, 18. travnja 2012

First Serve je totalni as s tim da tokom susreta rezultat stalno stoji na love.

Posljednjih mjesec dana hip hop i ja se opet jako volimo. Unutar 30 dana u uho su mi se zavalili novi DJ Format, Clear Soul Forces i nešto manje svježi DJ NuMark. DJ Shadow je najavio još jedno u nizu svojih retro izdanja, a Dječaci su u subotu razvalili Tvornicu. Sve u svemu odličan mjesec u mom svijetu hip hopa koji je s novim izdanjem De La Soul MC dvojca Plug 1 i Plug 2 postao još nevjerojatnije nelošiji.

Nakon 8 godina bez studijskog albuma (ali s upečatljivim Gorillaz gostovanjima) De La Soul se moglo svrstati u kategoriju benda u radoj penziji. Koncerti su se još uvijek odražavali (i bivali odličnima), ali nakon "Grind Date-a" kao da im se nije dalo zajebavat sa snimanjem ičega. Uostalom Grind Date je sadržavao J Dilla i Madlib produkciju, a na mikrofonu je gostovao DOOM (aka MF DOOM). Možda je to taj plafon kad si kažeš dosta. Ili, kad kažeš DJ-u da odmori, a ti i MC broj dva odjebete do Pariza kako bi s producentima Chokolateom i Khalidom snimili konceptualni album "First Serve" (ili kako bi A. Š. rekao "First Serb").

"Before there were guns there were Native Tongues" je nešto što se može imati na umu kada se sluša First Serve. Njegova priča o dvojici prijatelja, Jacobu Popu (Plug 1 aka Pos) i Deanu Whitteru (Plug 2 aka Trugoy), koji iz Deanovog podruma pokušavaju postati rap zvijezde potpuno je zanemarila pištolje i drogu. Pištolja uopće nema, a droga se pojavljuju kao humoristični predah. Humor nije ostao samo na pušenju jointa i spominjanja nečega što se zove jah lil' (?) (iltiga houdini?) već se sporadično pojavljuje u skečevima na albumu (začetke skečeva na hip hop albumima potražite na De La Soul albumima "3 Feet High and Rising" i "De La Soul Is Dead"). Najduhovitiji dijelovi su oni s Deanovom materom koja kao stereotipni primjer srednjovječne crnkinje vrijeđa sina i prijatelja mu koji su "college educated fools that instead of rapping should rap their asses around a job". Ukratko First Serve je album s old school pristupom s old school temom; dvojica prijatelja iz djetinjstva sanjanju o rap karijeri i rade na tome između odlazaka u šoping centar i dangubljenja u Deanovom podrumu. Nakon uvoda nastupa tipična šema iz zadaćnica - dvojac dobiva ugovor s izdavačkom kućom, napravi hit singl, posvađa se, shvati da su usprkos svemu najbolji frendovi i odu svirati dalje. No, nemojte shvatiti relativno jednostavnu radnju kao bilo kakav minus albuma. First Serve je pristupačno i zabavno ispričana priča u rimama dvojice iskusnih MC-a o prijateljstvu i muzici.

Ranije spomenuti Chokolate i Khalid producentski je duo iz Pariza koji se savršeno uklapa u First Serveov new-old school zvuk. Francuzi su vješti producenti i zavidno manevriraju morem funk, disco i jazz beatova. Osim samog natprosječno dobrog albuma/koncepta First Serve je također puno truda uložio u popratne sadržaje u vidu dinamične tumblr stranice, vizualno uzbudljivih spotova i videa i uvodnog "The Goon Time Mixtapea".

De La Soul su moji junaci iz mladosti i većina onoga što ja držim dobrim i vrijedim u hip hopu. Jebote, to je bend koji ima stih "You talk about keepin' it real but you should try keepin' it right". Kratko i jasno. Maci, ajd' bog! U 2012. First Serve je slastan zalogaj za sve kojima nedostaje staro školske atmosfere. Pop i Dean će vas zabaviti, rasplesati i nasmijati. Tko se danas još može pohvaliti da u životu ima ova tri glagola u suficitu. First Serve je totalni as s tim da tokom susreta rezultat stalno stoji na love.