Recenzije

Hype Williams Find Out What Happens When People Stop Being Polite, and Start Gettin Reel De Stijl 2010.

nedjelja, 16. siječnja 2011

Nadoknada dvijeidesete se nastavlja s Hype Williams koje smo konačno ulovili nakon što su tijekom jeseni silno trudili prikriti sve tragove svog postojanja.

Hype Williams je projekt dvoje ljudi koji žive i rade na relaciji London - Berlin i navodno se zovu D. Blunt (aka Roy Blunt aka Roy Nnawuchi) i Inga Copeland (aka Karen Glass)!? Veo stanovite tajnovitosti dijelom proizlazi i iz činjenice kako ime benda dijele s puno poznatijim američkim redateljem glazbenih spotova. Priča oko HW, ovisno o tragu može i ne mora biti istinita. Kao u nekoj detektivskoj seriji sve uveliko ovisi o izvorima i web doušnicima, a nakon statične potrage da se zaključiti kako su Hype Williams pravi profesionalci koji se trude ostaviti što manje tragova. Čak su sve pjesme na prvom prošlogodišnjem albumu "Untitled" bile nazvane ... Untitled.

Kamo god vas tragovi i potraga odveli, najsigurniji put za uloviti HW je kroz zvučnike ili neke dobre slušalice. Proteklu godinu su obilježili s čak dva izdanja, ranije spomenuti "Untitled" te nedavno izdani "Find Out What Happens When People Stop Being Polite, and Start Gettin Reel".

Kao i biografski, tako je i u glazbenom smislu bendu teško ući u trag. "FOWHWPSBPSGR" je djelo prepuno nasumičnih ideja razbacanih poput lego kocki u stanu od tridesetpet kvadrata. "Red Dawn" je najzaokruženija od svih te otvara album snimkom distorziranog dječjeg plača da bi postepeno prešla u sintisajzerski prozračnu temu koja na momente daje naslutiti kako je vrtiva i u klupskim prostorima. Pojedini momenti s prijašnjih singlova se (ponovno) miješaju s novim stvarima, da bi se usred albuma pojavila kratka tema "Jesus To A Child" i to u ukupno tri navrata i isto toliko mutacija. Osim samog naslova nije osjetna neka poveznica s nekadašnjim George Michaelovim hitom tako da izgleda kako se HW na više nivoa vole poigrati sa slušateljem. Retrospektivni pregled je do kraja popraćen temom "The Throning" iza koje se krije pod površinu neke tekućine provučena dekonstrukcija Sade i The Sweetest Taboo.

Ovo je album koji je nastajao postepeno tijekom 2010. godine i to serijom youtube uradaka pa se ta nefokusiranost itekako osjeti slušanjem ovih kratkih, a opet podugačkih dvadesetpet minuta. Ustvari, "FOWHWPSBPSGR" ne treba ni promatrati kao album po definiciji albuma jer cijeli njegov sadržaj se tome opire. Hype Williams rade glazbu koja je prije svega uglazbljena bilježnica nasumičnih sintetičkih ideja spojenih u jedan kolaž kao dokument niza trenutaka koji su obilježili autora(e).

Teško uhvatljiva cjelina s temama koje u pojedinim trenucima zbilja znaju oduševiti je karakteristika oba prošlogodišnja djela Hype Williamsa. Broj nivoa koje ćete na kraju prijeći kako bi došli do konačnog zapleta uistinu ovisi samo o razini strpljenja i kvaliteti baterija u daljinskom.

www.myspace.com/hypheewilliams
www.youtube.com/pollyjacobsen