Recenzije

Fakofbolan ...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome... PDV 2013.

petak, 10. siječnja 2014

Provincija se nakon deset godina vratila i opet jebala mater svima. Tako se najlakše može opisati novi Fakofbolan. 

Ta Istra, a Pula pogotovo, već je posljednjih dvadeset i kusur godina trn u oku svakom poštenom Hrvatu. Ne znam jel zbog Učke ili zbog Pašarete, pulska scena je od devedesetih bila protuteža sivilu ostatka Hrvatske. Od Monteparadisa i Rojca do Seasplasha, uvijek su bili tračak svjetla, a u svemu tome su Fakofbolan bili najizravniji i najtočniji u pogađanju srži problema.

U dvijeidesetima FOB su stariji, deblji, neki s djecom, ali i dalje beskompromisni u stavovima. U 11 pjesama bave se posljedicama Ćaćine politike 200 bogatih obitelji. Pjevaju o političarima u Remetincu i iznose tužnu istinu – narod je glup jer uvijek glasa za naše, koji će za svoje zločine ionako dobiti nekoliko godina:

Žao mi je svih tih radnika
što ostali su bez igdje ičega,
ali šta ćeš, takva su vremena
ponuda i potražnja, zakon tržišta
netko bi drugi uzeo da nisam ja

Nakon ovih stihova koje pjeva zamišljeni političar, dođe vam da se dobro zamislite što biste napravili da se nađete u istoj situaciji, biste li i vi ukrali, no nasreću (ili nažalost), pred običnim čovjekom ovakve dileme neće biti jer su sve pozicije ionako odavno zauzete. FOB nemaju previše milosti niti prema prosječnom građaninu ove države, pogotovo u pjesmi "Stoka sitnog zuba":

Junaci dnevnih boravaka
u petak navečer dižu svoj glas
poslije treće pive, između četiri zida
gnjave svoje ucviljene žene
poslije porcije ustajalih vijesti

I tu FOB iznosi tužnu istinu, puno je lakše revoluciju dizati za šankom ili na fejsu nego se pobuniti zapravo. A kada se zbroje političko nepoštenje, kriminal i apatični narod rezultat će biti sužanjstvo naše djece na golf terenima, misle FOB.

Kada u hrvatskim medijima netko direktno iznese ovakav stav najčešće ga prozovu Srbinom, komunjarom i liberalnim fašistom (što god to značilo), ali o istinitosti tih tvrdnji možda najviše govori činjenica da je u 2013. najtraženije zanimanje bilo konobarsko. Nitko nije ovako sažeto definirao stanje u državi, osim možda Slavka Linića kada je građanima poručio: 'Htjeli ste kapitalizam! Evo vam ga!'

Ako među rodbinom, susjedima ili poznanicima imate zadrte tuđmanofile ili HDZ-ovce, ovo je savršen album da im uvrijedite domoljubne osjećaje. Tako da, ako glazba već ne može mijenjati svijet, na ovoj mikro razini barem može biti izvor sitnog užitka kada debilu pokvarite dan. Uglavnom, meni jako drag album.