Recenzije

E.T. Mensah & The Tempos King Of Highlife Anthology RetroAfric/Sterns Music 2015.

utorak, 3. ožujka 2015

Emmanuel Tetteh Mensah legenda je afričke glazbe, a ova kompilacija na sjajan način predstavlja njegov rad.

Kada nekoga nazivaju 'kraljem highlifea', onda je jasno kako je riječ o velikom glazbeniku. Highlife, glazbeni stil koji se razvio u Gani može se nazvati najpopularnijim glazbenim stilom 20. stoljeća u Africi, a iznjedrio je mnoge vrsne glazbenike. Od 40-ih godina, kada su u Africi boravili i mnogi europski vojnici, highlife se razvijao iznimnom brzinom spajajući tradicijske sa zapadnjačkim ritmovima. Prvo u Gani, a kasnije i u drugim zemljama poput Liberije, Sierra Leonea, Nigerije ili Gambije, svi su željeli biti highlife glazbenici, a tih se godina na nebrojeno mnogo mjesta svirala takva glazba.

E.T. Mensah s glazbom se počeo baviti još kao 12-godišnjak. Prvo je svirao flautu u školskim orkestrima, a kada je njegov talent prepoznat, vrlo brzo je počeo nastupati i sa starijim glazbenicima. Ubrzo je s flaute prešao na saksofon, kasnije i na trubu, a pravi uspjeh je postigao kada se priključio The Tempu, grupi koju su osnovali europski vojnici u Accri, a koju su tijekom vremena u potpunosti 'preuzeli' ganski glazbenici. E.T. Mensah je postao vođa tog orkestra i ubrzo postao prava zvijezda tamošnje glazbene scene.

O karijeri i životu E.T. Mensaha bi se moglo, ponajviše zahvaljujući iznimno bogatoj knjižici koja dolazi uz ovaj četverostruki CD, pričati i pisati danima nabrajajući sve njegove glazbene uspjehe, isticati sav značaj kojeg je njegova glazba ostavila na gansku kulturu te spominjati kako se on, kao i veliki broj ostalih afričkih glazbenika, često znao nalaziti pod pritiskom političkih elita. No, o njemu najbolje priča ovih 69 pjesama. U njima je sabrano sve što se može reći o Mensahu, ali i glazbi u Gani, odnosno Africi pedesetih i šezdesetih godina.

Šlager do šlagera. Tako bi se nekako mogla nazvati ova kompilacija prepuna sjajnih pjesama. Iako bi netko rekao da bi više od tri sata ove muzike moglo dosaditi, to u ovom slučaju ne odgovara istini. Toliko je sjajne energije ulovljeno u ovim pjesmama, toliko lijepih melodija da je nemoguće ne poželjeti da se, barem na jedan dan, možete transportirati u Accru tih godina kako biste prisustvovali živoj izvedbi Mensaha i njegovog benda. Vjerujem našim starima da su i plesnjaci u našim krajevima bili zabavni, ali nekako mislim da bih se bolje proveo na ovima.

Potpuno je nemoguće izdvojiti poneku pjesmu iz ovog materijala. Odlično posložena, ova kompilacija lijepo teče tijekom cijelog trajanja, a već sada se može reći kako se radi o jednoj od najboljih kompilacija godine. Bilo bi mi jako drago da na kraju godine kažem suprotno jer bi to značilo da se još netko potrudio napraviti nešto slično. Ovo što je RetroAfric napravio s "King Of Highlife Anthology" je uistinu za svaku pohvalu. Pokušala je ta kuća krajem osamdesetih predstaviti ovog ganskog glazbenika Velikoj Britaniji i SAD-u, tada je i on sam odsvirao nekoliko, kažu, sjajnih koncerata, a sada, 19 godina nakon njegove smrti, podarili su nam ovo sjajno izdanje. Preporučuje se slušati za sunčanih dana. Neovisno o godišnjem dobu.