Recenzije

Dunja Knebl From Over There To Over Here 1-3 Selfreleased 2014.

četvrtak, 4. prosinca 2014

Dunja Knebl je, bez nekih krivih primisli, dobri duh hrvatske etno scene. Svojom upornošću u otkrivanju zaboravljenih tradicijskih pjesama, redovnom snimanju novih albuma te pomaganju mladim izvođačima kroz njene etno večeri, Dunja već više od 20 godina kontinuirano radi na razvoju te vrste glazbe u našim krajevima.

Nagradu za sav njen trud i rad Dunja Knebl je dobila prošle godine kada je sa svojom novom grupom Kololira objavila najbolji album u svojoj karijeri. "Tamo doli" je uistinu odličan album i nepravedno o njemu nismo napisali ni slova. Danijel Maoduš, Martin Turšić i Hrvoje Ban najbolji su 'prateći' bend kojeg je Dunja imala u karijeri i njihovo glazbeno umijeće omogućili su joj, barem je takav dojam, da se potpuno opusti, a zahvaljujući odličnim aranžmanima i raznovrsnom glazbenom pratnjom, "Tamo doli" odlično prezentira dio hrvatskog glazbenog tradicijskog naslijeđa. Dunjin, odnosno Kololirin trud napokon je prepoznat i van naših granica pa je ovaj album dva mjeseca bio među top 20 najboljih albuma u izboru WMCE, vjerojatno najvažnijoj world music listi.

I dok s Kololirom priprema novi album, Dunja je odlučila snimiti sve one pjesme iz drugih zemalja koje su utjecale na njen rad, odnosno koje je slušala za vrijeme dok je živjela u inozemstvu. Naoružana samo gitarom i glasom, uz povremenu, jako rijetku pratnju i nekih drugih instrumenata, Dunja je u studiju Hrvoja Nikšića snimila čak tri albuma pod nazivom "From Over There To Over Here".

Sam materijal se sastoji od 34 pjesme podijeljene u tri cjeline – prvi album nam donosi pjesme na engleskom ponajviše inspirirane radom Burla Ivesa, drugi pjesme naučene za vrijeme tinejdžerskih dana u Indoneziji, a na trećem slušamo ruske folk pjesme.

Iako je svaki album na neki način zaokružen, ipak se lijepo prelijevaju jedan u drugi pa vam stavljanje sva tri na playlistu donosi jedno zanimljivo globalno putovanje. Dunja, kako vrijeme prolazi, sve bolje vlada svojim glasom, a kako odlično vlada engleskim i ruskim jezikom, na materijalu se uopće ne čuju problemi s izgovorom. Možda na nekim pjesmama na engleskom sve to zvuči malo mekano, ali nikako da bi se oko toga uputile velike zamjerke.

U ovako opširnom materijalu i odsviranom u prilično minimalističkoj maniri teško je ići od pjesme i pjesme i raditi neke dublje analize. Reći ću samo da su mi osobno najdraže ruske pjesme, ali to uglavnom nema veze s Dunjinom izvedbom nego osobnim preferencama određene glazbe.

"From Over There To Over Here" su albumi koji savršeno pristaju zimskim danima koji nas lagano posjećuju. Kako je Dunja napisala u popratnom materijalu, otpjevani su i odsvirani na jednostavan način tako da je lako zapjevati/zasvirati uz njih. Čuvarica tradicije hrvatskih pjesama na lijep je način odala počast glazbi zemalja u kojima je živjela i koja ju je u nekim životnim trenucima inspirirala.

dunjaknebl.bandcamp.com