Recenzije

Dub Trio IV Roir 2011.

srijeda, 19. listopada 2011

Spajanje distorzija i ritmova s Jamajke nije novost. Radili su to Clash, radili su to P.A.I.N., Bad Brainsi pa čak i susjedni nam Eyesburn, ali ovo što posljednih godina radi Dub Trio nadmašuje apsolutno sve za nekoliko kopalja.

Spajanje distorzija i ritmova s Jamajke nije novost. Radili su to Clash, radili su to P.A.I.N., Bad Brainsi pa čak i susjedni nam Eyesburn, ali ovo što posljednih godina radi Dub Trio nadmašuje apsolutno sve za nekoliko kopalja. Bad Brainsi kao jedni od začetnika HC-a većini pravovjernih fanova počeli su ići na živce nakon što je HR pustio dredove i počeo zazivati Jah Rastafarija. Eyesburn su bili zanimljivi spajanjem metala i puhačke sekcije no zazivanje jahve i cijelih tih rasta kurci palci špreha je znalo bit zamorno. Dub Trio je okrenuo priču naglavačke. S Jamajke su preuzeli debele baščine i groove te efektiranje u stilu legendarnih dub producenata s minimalnim uplivima gitarskih skankova i hvala Bogu, bez white rasta priče.

Iz albuma u album gitarske rifčuge i zajebane mjere preuzimaju sve veću ulogu dok od reggea nije ostalo skoro ni r. "IV" je snimljen u desetak dana koje su momci proveli u Francuskoj dok su bili na pauzi turneja kao prateći bend Mikea Pattona i najvećeg hasidskog toastera Matisyahua (u biti vjerojatno jedinog hasidskog reggae MC-a). Snimljeni materijal odnijeli su u svoj matični studio u Brooklynu i počelo je okretanje gumbića, a sve je rezultiralo produkcijski najmoćnijim albumom do sada.

Kao što prijatelj i suradnik Mike Patton istražuje mogućnosti ljudskog glasa, Dub Trio istražuju do kraja mogućnosti zvukova gitare, basa i bubnja. I kod Pattona i kod njih u nekim trenucima nisi siguran jesi li kao slušatelj žrtva nečije vrlo dobre zajebancije. Pogotovo kad u početnoj "En Passant" baražu rifova na samo nekoliko taktova prekinu krnje snimljenim riddimom sa sampleom sirene. Takve sitnice protežu se kroz čitav album. Naprimjer kada u "Control Issue Controlling Your Mind" samo jedan gotovo doom riff raščlane i krenu u zajebanciju s miksetom.

Dub Trio su naime majstori u efektiranju instrumenata i okretanju gumbića pa čak i izleti u najdosadniji glazbeni žanr svih vremena - jebeni dubstep, uz njih postane zanimljiv, opet zahvaljujući činjenici da nisi siguran zajebaju li te ili ne. Slično je i s "1:1.618" - pjesmom koja je svoj naziv dobila po omjeru koji označava zlatni rez, a bogami ovaj matematički posložen kolaž zvukova točno tako i zvuči. No opet prije te pjesme i poslije nje su stavljene dvije poduže kompozicije u kojima Dub Trio predstavlja niz žanrova, čak i nekakav post metal. Ipak, zajednička točka svim stvarima je činjenica da Dub Trio gaze svoje instrumente. Nema puno bendova kojima će na koncert doći i zagriženi wigga raste i zagriženi metalci - i svatko će naći nešto za sebe.

P.S. pokušavam u glavi prevest' Eyesburn s Engleskog na Hrvatski. Zasad sam smislio Konjuktivitis, Očogriz i Očopal. Stavite svoje prijedloge u komentare, a najmaštovitijeg ćemo nagraditi izlaskom s enigmom pot liste DJ Lejmom - čovjekom koji se upravo vratio s duhove obnove u Indiji i od tada je ugasio mobitel jer to nije 'the way of Krishna'.

www.dubtrio.com
www.youtu.be/cPxrK4Agybw