Recenzije

Brkovi Društvo brkatih mladića Selfreleased 2010.

srijeda, 27. listopada 2010

Tek nešto više od godinu dana prošlo je od izlaska debi albuma Brkova "Punkfolkwellness", a momci se vraćaju jači nego ikad. 

Kao što su dlake esencija najboljeg na svakom muškarcu tako je "Društvo brkatih mladića" esencija dobrog rokenrola. A bogami, Brkovi tu materiju imaju u malom prstu. Svaka pjesma na drugom albumu ima sve što pravi rock album mora imati da bi zadovoljio šablonu. Tu je rif, tu je solo, tu je melodija koja zapinje za uho i pjevni refren.

Nakon intra u vidu radijske reklame za album, kreće vožnja po autocesti dobrog rocka. Ako je Lemmy svećenik električne crkve, Brkovi su ministranti koji kradu misno vino. Shamso iz albuma u album zvuči sve bolje, a na "Društvu brkatih mladića" pokazao je još jednom da njegovi tekstovi, iako u početku zvuče kao zajebancija, u biti imaju dublju poruku. Kao i na debitantskom albumu prevladava ljubavna tematika naravno uz dozu socijalne kritike pa čak i konfesionalnog tona.

'Tolerancija mi nije jača strana,
svi drugi griješe a ja sam bez mana
zajebancija i akcija bez plana
furaju mene i moga jarana'

Nakon slušanja refrena pjesme "Tolerancija" imam dojam da čovjek pjeva baš meni jer, jebi ga, mislim da sam u pravu veliku većinu vremena. Slijedi "Ornela", tužna priča o izgubljenoj ljubavi, koja se savršeno nastavlja himnom "Nisam ja za tebe". Pjesma je to o različitostima u današnjem društvu ispričana kroz odnos muškarca i žene. Shamso kao ostarjeli panker bez para, izgubljen u vremenu i modernom načinu života. No upravo taj isprazni odjeločiničovjeka sustav vrijendosti prihvatila je djevojka koja se pali na njega. Shamso joj zato objašnjava:
'Nisam ja za tebe, shvati to na vrijeme
Kajat ćeš se dušo teško je to breme
'

Ljubavnu tematiku nakratko prekida himna benda "Brkovi" koja je dobro poznata svima koji su bar jednom bili na njihovom koncertu. Nakon toga dolazi "Švaler" s brzim tumpa tumpa ritmom. Pjesma je to o sklonostima prema mnogim ženama jer ipak pravim rockerima kao što su Brkovi svaka ima ono nešto pravo. Shamso poručuje slušateljima tko voli samo jednu ženu pravi bećar nije.

Na početku recenzije spomenuta vožnja autocestom rokenrola, nastalja se bikerskim hitom "Anđeli pakla" gdje Brkovi sviraju posvetu svim ljubiteljima bijesnih mašina na dva kotača. Usred albuma smjestila se možda najčudnija pjesma Brkova. Uobičajene glasne gitare zamjenila je harmonika i prava narodna srceparajuća pjesma "Cvjetalo je meni cvijeće". Jebo "Tu noć kad si se udavala" i onog šupka Jasenka Houru- ovo je hit nakon kojeg će svaki pravi muškarac kojeg je ostavila žena razbijat čaše i birtiju. Mamić će na ovo lijepit hiljadarke ciganima, a pijani direktori se rušit po podu nakon krkanja janjetine petkom popodne.

Brkovi su ponovno upalili gitare na pjesmi "Hej Mislave". Za koju mi novinari volimo lagati da je posvećena legendi novinarstva i najupečatljivijem natjecatelju hit emisije "Večera za pet". Mislava politika ne zanima, samo konjak, pivo rakija. Djevojke mu nisu slomile srce jer mu ljubav nije navika. Mislav je, pjeva Shamso - Legenda, car i majstor.

RTL-a se Brkovi dotiču u prepjevu naslovne pjesme za seriju "Zabranjena ljubav". Ljubavna pjesma u izvedbi Brkova pretvorila se u pank priču o egzibicionistu koji svoju skamenjenu stvar nosi hrabro ispod kaputa i u parku pored puta. "Hrvat iz Gospića" je pjesma o Jozi Ćubeli o kojem nemam apsolutno nikakvog pojma osim da glasa za HDZ, da mu brat sluša Knopflera, a mater Matka Jelavića.
Album se zatvara s predivnom baladom "Sad je kraj" koja jednostavno mami na paljenje upaljača dok Shamso iz svojih glasnica pjeva refren i sve skupa odlazi u fade out.

"Društvo brkatih mladića" je odličan album, za svadbe, za momačke večeri, za duga putovanja, za plakanje za izgubljenom ljubavi. Ja polako skupljam pare jer mi je želja da mi prvi ples s budućom ženom otvore momci koji cijene i pjevaju o pravim vrijednostima u životu - Ljubavi, piću, ženama, motorima i dlakama. Cijeli album možete skinuti na ovom linku.

www.brkovi.com