Recenzije

Dropkick Paper Trails Sound Asleep 2012.

utorak, 3. srpnja 2012

"Paper Trails" je jedan lijepi album za sve one koji vole škotski pop ili gitarski pop općenito. Usporedbe s Teenage Fanclub su neizbježne.

Kako je počela "Words Best Left", prva pjesma s "Paper Trails", tako mi se pojavilo pitanje: Kada su se Teenage Fanclub odlučili na promjenu imena i zašto baš u Dropkick? Naravno da sam, iako se mogu nazvati fanom TFC i bilo bi jako čudno da sam propustio neku vijest o raspadu/novom projektu nekog iz benda/promjeni imena, provjerio internet i tek se onda potpuno začudio. Naime, Dropkick ne samo da nemaju nikakve veze s Teenage Fanclub (fizičke veze, o glazbenoj ćemo malo kasnije), nego nije riječ o nekoj novoj škotskoj power-pop grupi. Dropkick postoje 13-14 godina, svoj prvi album su objavili još 2001., a do sada su ih ukupno objavili čak 11. Jedanaest! Jebemmu, kako to da nisam prije čuo za njih? Neprestano visim na netu, još neprestanije tražim novu glazbu, a ništa mi draže nema nego čuti neki bend koji mi potpuno odgovara. Kao, recimo, Dropkick. Koliko god mi se u posljednje vrijeme u playerima najčešće vrtila afrička/world music glazba, toliko još više volim čuti pravi, melodični, gitarski pop. Ono, poput onoga što sviraju Teenage Fanclub. Oni su kraljevi te glazbe, alfa i omega svega što je dolazilo iz Škotske posljednjih dvadeset godina, ljudi koji bi valjda i od Čačićevih zabrinutih grimasa dok je čekao presudu napravili melodični hitić.

Zašto toliko spominjanje Teenage Fanclub kada smo riješili potencijalni problem i dokučili da Dropkick nemaju fizičke veze s njima? Jednostavno, "Paper Trails" uistinu zvuči kao da je izašao iz TFC garaže. Jednostavne melodije, kristalno čiste gitarske dionice, dvoglasje u svim mogućim situacijama, nenametljiva, ali upečatljiva ritam sekcije i Pjesme. Da, Pjesme. Čak 14 komada su Dropkick uvalili u 43 minute držeći se predivnog prosjeka od 3 minute. Taman je toliko dovoljno da razigrano pratite ovaj kvartet kako plovi po svojim nepretencioznim pričama dok pokušavate pronaći neko rješenje za ove vrućine. "Paper Trails" vas sigurno neće riješiti svih znojenja, ali bi vam mogao pomoći da se ugodnije osjećate ovih 40-ak minuta. Iako je cijeli album poprilično ujednačen, izdvojio bih "Words Best Left", "Hang Around" i "In Your Past" kao one trenutke gdje Dropkick potpuno blistaju. Tu je i "Close To You", pjesma za koju bez problema možete pomisliti kako ste je poslušali puno puta ranije, a jako vam ju je drago čuti. Ma, puno je tu lijepih melodija. Bez puno opterećenja, Dropkick ih isporučuju kao na pokretnoj traci.

Uglavnom, "Paper Trails" je jedan lijepi album za sve one koji vole škotski pop ili gitarski pop općenito. Ili samo melodije. Dok čekamo ima li vijesti o nekom novom TFC albumu, ovo je odlična zamjena. A ja ću sljedećih dana morati malo kopati da vidim koliko sam uistinu propustio s 10 prijašnjih albuma ovih Škota.

www.dropkickmusic.co.uk