Recenzije

The Mostar Diving Club Don Your Suit of Lights Chrysalis 2009.

nedjelja, 12. srpnja 2009

Mostar, nekada prljav, ali skladan grad danas je čist i podijeljan, poput Berlina nekada davno. Sad je neki mali Englez snimio singer-songwriter ploču. Pa šta?

Iza benda neobičnog imena stoji Damian Katkhuda, inače član benda Obi, čiji je otac podrijetlom iz Mostara, te je prema poznatim skakačima sa Starog mosta momak i nazvao bend. Ovaj vlastiti off-projekt opisuje kao priliku za ekperimentom, korištenjem različitih instrumenata i nesvakidašnjih aranžmana. Pošto je dečko dosta posjećivao ove krajeve i svoje korijene, pokupio je emociju lokalnog puka, ali i neke običaje europljana koji u Mostaru rade. Jer kao što i europljani (zaslužuju mala slova) u BiH daju nadu u nešto bolje, a ne čine ništa da se nešto konkretno postigne, već imaju neke desete interese, tako i TMDC daju krivu sliku o svome radu. Naravno, posljedice Damianovog djelovanja su daleko benignije. Drugim riječima, inspiracija za ime benda ne zrcali se u glazbi. Jer dok mostarski skakači sa tridesetak metara skaču u nepoznato, pogotovo oni najhrabriji koji nisu skakali sa Starog mosta već sa obližnje Kule (Halebinovka ili Herceguša, koja li je ona lijevo?), Damian se drži poznatih singer songwriter rješenja, bliskih David Grayu i sličnima. Sad, to nije ništa loše, ali je možda propustio priliku za nečim hrabrijim, kad već ima tako upečatljivo ime. Ustvari, ako se maknemo od imena benda, Damian u svom izričaju nema ništa svoje, već zvuči kao kompilacija vlastite CD kolekcije. Ukoliko je ovo početak pronalaženja sebe kao autora, super, držimo mu fige da uspije, jer ako ništa potaknut će par ljudi da kliknu na Google Maps i možda posjete grad. Ako je ime samo prodajni trik, onda može ići u istu kutiju za rasprodaje skupa sa Does It Offfend You, Yeah?.

Najbolji trenuci u ovih tridesetak minuta glazbe su melodičniji iskoraci poput "The Great Explorers" i ekološka "The Honey Tree", te tanjušno orkestrirana "Then Came A Thousand Elephants". "The Honey Tree", najsimpatičniju stvar sa albuma, odabrali su Dan Wieden i Honda za reklamni spot za novog hibrida. Eto, bar je u nečemu uspio. Kako sad stvari zvuče, ovo je solidan album koji ne pokazuje naznake da će biti originalnog materijala za još jednu ploču. Za to vrijeme mostarski skakači će morati sačekati neka bolja vremena. I neki bolji album.

http://www.myspace.com/themostardivingclub