Recenzije

DKV Trio Sound In Motion In Sound Not Two 2014.

petak, 26. prosinca 2014

DKV Trio u posljednjim minutama 2014. zabija za pobjedu.

Često se zna dogoditi da nešto ne cijenimo dovoljno dok to ne izgubimo. U slučaju DKV Trija, tek smo nedavno postali potpuno svjesni istinitosti te činjenice. Zbilja su nam nedostajali tijekom “hibernacije” koja je trajala gotovo cijelo desetljeće (od ranih dvijetisućitih do 2008.). Srećom, vratili su se jači no ikad i posljednjih nas nekoliko godina obasipaju sjajnim albumima. Tu nije kraj dobrim vijestima: “Sound in Motion in Sound” vrijedno je novo izdanje Hamida Drakea (bubnjevi i udaraljke), Kenta Kesslera (kontrabas) i Kena Vandermarka (puhački instrumenti) koje se proteže na čak 5 CD-ova, sadrži 5 sati vrlo dobre glazbe i predstavlja jedan od vrhunaca njihova stvaralaštva.

Album se zapravo sastoji od snimaka s pet koncerata izvedenih tijekom protekle dvije godine. Prva dva CD-a sadrže zapise koji se nekako prirodno nastavljaju na one koji su se pojavili na sedmerostrukom (!) albumu izdanom 2012. “Past Present”. Ti nastupi predstavljaju dobro poznati zvuk DKV Trija i glazbenike u formi. Ipak, iako su te izvedbe sjajan primjer improvizirane glazbe i free jazza, prevladava osjećaj da su se članovi benda tada još međusobno (ponovno) upoznavali i tražili jezik kojim bi se najlakše iznova izrazili. Ali zato na sljedeća tri CD-a, snimljena krajem prošle godine i tijekom prve polovice ove godine, postane jasno koliko je ovo zapravo alkemičan i moćan trio. Koncizniji su, eksplozivniji i kreativniji no ikad. Svaki od prepoznatljivih elemenata njihove glazbe spaja se u zamamni, vatreni izljev free jazza i slobodnog muziciranja općenito. Postoji nešto istovremeno uglađeno i sirovo, gotovo opipljivo u načinu na koji glazbenici spajaju svoje ideje i pristupe. Groove koji se nazire kroz Drakeovo funky, raspojasano bubnjanje, melodije koje se javljaju u frazama Kesslerova basa te disonanca i sukob u Vandermarkovoj živahnoj, tečnoj svirci.

Pjesme su većinom improvizirane, ali budući da sve rastu iz istog sjemenja i hrani ih plodno tlo sastavljeno od sličnih ideja i skladanih dijelova, tu i tamo moguće je na različitim koncertima prepoznati iste glazbene komadiće. Pokušaji razumijevanja tih varijacija i promjena u pristupu s kojima se bend hvata u koštac iz večeri u večer otvara novu dimenziju u glazbi. Raspoloženje glazbenika, prostor u kojem se koncert odvija, publika… sve su to varijable i suptilnosti koje potiču i napajaju entropiju koja čini set DKV Trija. Moram priznati da je pravo malo čudo kako ovaj bend uspijeva zvučati toliko svježe i kreativno neokaljano nakon čak 20 godina rada.

Trebao bi mi esej dugačak 50 stranica kad bih htio ispravno disicirati i analizirati pet sati glazbe na “Sound in Motion in Sound”. Pa zato samo ukratko: sjajan je ovo album jedinstvene, intenzivne skupine glazbenika s vrlo specifičnim osjećajem za slobodnu svirku. Nije pretjerano nazvati ga i najboljim izdanjem DKV Trija. Prepun energije i iskrene inspiracije, harmonički, ritmički pa čak i melodijski bogat, “Sound in Motion in Sound” sjajno uspijeva prenijeti radost i užitak slušanja DKV Trija uživo. Kvaliteta zvuka i miks također su dobri neovisno o prostorima u kojima su pojedini CD-ovi snimani. Jasno je da su ove izvedbe pažljivo izabrane, ali čini mi se da bi mogli nasumce izdvojiti bilo koji koncert tijekom njihovih turneja i ne bi bili razočarani. Dokazali su to i svibanjskim nastupom u Zagrebu, nastupom koji je održan svega nekoliko dana prije onoga u Cerknu, ovdje ovjekovječenom na trećem CD-u.

Kraj 2014. donio nam je mnoštvo odličnih albuma i “Sound in Motion in Sound” DKV Trija još je samo jedan u nizu takvih. Zapravo, riječ je o jednom od najboljih albuma godine u žanru free jazza. Raskoš i količina materijala samo su bonus. Bez previše razmišljanja preporučujem da ovaj album poslušate što prije, a zatim i što češće.

Tekst izvorno objavljen na engleskom jeziku na freejazzblog.org