Recenzije

Cult of Reborn Demo Selfreleased 2010.

utorak, 6. srpnja 2010

Napokon nam uz konstantne odlične metal vijest iz Samobora (True, Johann Wolfgang Pozoj…) stiže i jedna iz Šibenika. Nakon što je Disaster stavljen na odmor, Reborn sa stilom izranjaju s novim demom. Možda se dečki nadaju nekom zaokruženom službenom izdanju, ali ovo definitivno nije demo!  

Ajde da malo banaliziram. Neće biti prvi put. Uglavnom, ponekad mi se čini da postoje dvije vrste domaćih metal demo bendova. S jedne strane su oni proaktivni koji odmah u startu otvaraju My Space, Facebook stranicu, angažiraju nekoga za dostojan žanrovski cover, štancaju bedževe, majice, odrađuju mrgodno foto poziranje, troše gomilu novaca na tonu gitarskih pedala ili čak planiraju prigodni update tetovaže. Na kraju uz malo sreće dolaze do službenog albuma ili se odlučuju za izdanje u vlastitom trošku. S druge strane su bendovi koji bez velikih pretenzija snimaju demo snimke za uže prijatelje i zagriženu ekipu sa scene, bendovi čiji članovi često zuje po raznim prijateljskim bendovima i kojima nije toliko stalo ni do vlastitih majica, a kamoli da se za to bace u dodatni trošak. Vjerujem da bi ih kum McGee jednostavnije podijelio po kontinentalnom i mediteranskom principu rasuđivanja. No, na kraju krajeva, bez obzira na neusporedivu prednost bendova u glavnom gradu i usprkos dragocjenoj primorskoj fjaci pa i svemu što sam gore suprotstavio u svojoj banalnoj podijeli – dobra glazba na kraju uvijek pronađe pravi put.

Podjela mi je pala na pamet nakon što je iz Šibenika stigao demo death metal benda Rebon. Bilo bi nepošteno da sada odmah ove šibenčane bacate u ovu drugu skupinu bendova, ali tome nakratko nisam uspio odoljeti. Nakon prvog slušanja mi nije bilo jasno zašto ovakav materijal nazvati podcjenjivačkim imenom "Demo". Šteta! Jer osim što se u današnja vremena svaki treći self-released pokušaj može tretirati kao nominalno izdanje koje ima priliku da se lako probi do tražene publike i dobrih kritika, Reborn ovoga puta imaju pravu death metal bombu. Jasno mi je da su uvijek spremni svirati samo za hranu i putne troškove i spavati na podu tuđe sobe ili backstagea, ali bilo bi glupo da se podcjenjuju. Možda se i nadaju nekom zaokruženom službenom izdanju, ali ovo definitivno nije demo.

Ovo je besprijekorni old school death metal kojem ova ekipa daje hard core osobnost. Znači, u prvi plan ne dolazi samo bezgrešno tehniciranje i vještina, koje su dečki iz Reborna u na ovom izdanju doveli do savršenstva, nego masna death metal aritmetika u kojoj se savršeno stapaju svi elementi zašto je jednim dijelom zasigurno zaslužan i Ivan Jakić (Senata Fox, Amok) koji je materijal majstorski smiksao.

Nakon primitivnog atmosferičnog uvoda udara stvar "Začaran" (jedina otpjevana na hrvatskom) koja dostiže svoj maksimalan učinak upravo na sporijim dijelovima gdje se brutalni vokal rasteže na podlogu sporijeg duplog bas bubnja. "Reign Of Fire" kreće s blast beat tornadom i isprekidanim ubitačnim riffovima, dok možda i ponajbolja "Hero" kreće blackerskim uvodom koji kasnije lijepi dijelove death metal slagalice. Po intenzitetu joj uz bok stoje "Lost Souls" i "Cry Of Our Mother" i njihov zabijajući groove, a finalna "Rise You Servants, Rise" kao najduža stvar s albuma sumira sve dokaze zbog kojih ovo izdanje može proći i kao odlično zamišljen mini album.

Napokon nam uz konstantne odlične metal vijest iz Samobora (True, Johann Wolfgang Pozoj…) stiže i jedna iz Šibenika. Nakon što je Disaster stavljen na odmor, Reborn sa stilom izranjaju s novim demom.

Možda Dražen, Marin, Ante, Luka i Jere ni nemaju velikih planova, ali ovo ipak zaslužuje više od klasičnog rekreativnog tempa od Martinske do Martinske.

www.myspace.com/cultofreborn