Recenzije

Darkwood Dub Vidimo se Exit Label/Odličan hrčak 2011.

nedjelja, 24. srpnja 2011

Dvadeset i tri godine te devet studijskih izdanja nakon svog osnivanja, Darkwood Dub su objavili svoj novi album nazvan "Vidimo se".

Dvadeset i tri godine te devet studijskih izdanja nakon svog osnivanja, Darkwood Dub su objavili svoj novi album nazvan "Vidimo se". Prije nego bilo što kažemo o albumu, treba naglasiti kako je on objavljen za online izdavačku kuću novosadskog festivala Exit. Exit Label se tako potvrđuje kao sve agilniji izdavač pa su tako, između ostalog, u posljednjih nekoliko mjeseci objavili nove albume Jarbola, Kande, Kodže i Nebojše te nenadjebive Disciplin A Kitschme (o kojem ćemo više nakon dvotjedne Terraneo pauze). Za sve one koji žele imati i 'čvrsto' izdanje "Vidimo se" će, kao i većina izdanja s Exit Labela, biti objavljen i za izdavačku kuću Odličan hrčak.

A što nudi "Vidimo se"? Ništa revolucionarno, bar je tako već godinama. (Za one koji će reći kako ova grupa nikada nije ni napravila ništa revolucionarno samo kažem da me zaboli bimbo za takvo mišljenje jer je "Elektro pionir" jedan od najboljih albuma s ovih prostora ikada)

Izgleda kako je beogradski peterac bez kormilara utonuo u neko smirujuće, lagano razdoblje svoje karijere. "Vidimo se" traje tek pola sata, a album donosi tek sedam pjesama (obje ove kategorije su točne ukoliko isključimo remiks pjesme "Nešto sasvim izvesno" koji se nikako ne uklapa na ovaj album). Već od početka albuma, pjesme "Dva" jasno je kako Darkwood Dub ovaj put ne nude previše plesnih ritmova. Jednostavan ritam, nenametljiva ali upečatljiva dionica na klavijaturama, bezbroj efekata i neponovljiv vokal Dejana Vučetića stvara atmosferu zalaska sunca na nekoj lijepoj lokaciji uz more. Ono, isplivali ste se, pojeli neki sendvič, sladoled, voće ili štogod već i sada razmišljate hoćete li ići doma ili ćete radije ostati tu i gledati kako pada mrak. To je slika koju stvara ova pjesma, a ni ostatak albuma ne bježi puno od nje.

"Vidimo se" je prilično nenametljiv album koji u sebi nema previše pjesama koje odskaču kvalitetom, ali i nekvalitetom. Pravi hit je tek "Nešto sasvim izvesno", prvi single u kojem gostuje Bisera Veletanlić, srpska pjevačica jazz i zabavne glazbe. Ta pjesma je jedna od onih 'darkvudovskih' pjesama koje, kada ti jednom uđu u uho, teško iz njega više izlaze. Pjevušenje stiha 'o kako sjajno sija iz daleka' na nekom od sljedećih koncerata Darkwooda je nešto što jedva čekam raditi.


Ovaj album će teško donijeti neke nove fanove Darkwoodu, ali im ne bi trebao oduzeti ni one stare. Jednostavno, "Vidimo se" je neka vrsta lounge albuma - glazba koja dobro funkcionira kao nenametljiva pozadina, glazba koja budi pozitivne misli i glazba koju je lako početi pjevušiti iako nisi ni svjestan da ona uopće svira.

Besplatni download albuma