Recenzije

Comrade Malone & DJ Downlow Spontaneous Revolt Kemet 2009.

četvrtak, 17. rujna 2009

Sigurno ste svi na faksu, u školi ili u društvu imali prijatelja, drugara ili poznanika koji se od ostalih odvajao konzumacijom velikih količina marihuane i sranjem o pravednoj državi, teorijama zavjere te parolama poput: SLOBODA NARODU, BEZ GRANICA, MESO JE UBOJSTVO, DOLJE TRULI KAPITALIZAM. Najčešće je ta osoba organizirala neki aktivistički spektakl poput Food not bombs, gdje bi s placa skupljali ostatke hrane (naravno povrća, ne mesa jer meso je ubojstvo) i onda ih dijelili okupljenima za besplatno. Navečer bi skoknuli do Attacka, danas Medike i s ostatkom istomišljenika prisustvovali crust koncertu benda iz Švedske, a onda opet biciklom (jer dva su kotača dovoljna) doma na Pantovčak gdje bi ih dočekala mama s večerom, a tata bi čitao novine na kožnoj sofi umoran od posla u upravi neke državne firme.

Na fakultetu, pogotovo politologiji, ti bi ljudi čitali "Stoljeće rata" i proklinjali Georga W. Busha, Ameriku i NATO. Mogli ste ih i prepoznati što su više vremena posvećivali uređivanju dreadova nego pohađanju predavanja. Naravno, za radnike u Hrvatskoj ili poboljšanju stanja u državi nisu pridonosili nikako osim što bi kenjali kako im je preskupa hrana u SC-u. Nažalost takvim ljudima uvijek je bilo teško probuditi se ujutro i npr. prosvjedovati sa sindikatima ili čak pročitati novine da vide što se zbiva u zemlji. Umjesto toga dizali bi se u podne mamurni od onog gore spomenutog crust koncerta. Ovakav tip osobe najbolje su opisali Diverzanti u svojim starim panxima.

Sad se pitate zašto uopće ja ovo pišem? E pa pod broj jedan idu mi na kurac veliki anarhisti koji preko zime idu boardat u Francusku, pod dva zato što je Comrade Malone jedan od njih. Album je prepun klišea, imate manipulaciju medija, rat zbog nafte, teorije zavjere, novi svjetski poredak. Sve lijepo posloženo u devet pjesama i jednom skitu. Najbolje je kad mladi MC opisuje kako baca molotovljeve koktele i reže policiju kao šunku. Ma koga ti režeš mater ti tvoju, jedino rezanje koje si ti doživio je bilo eventualno rezanje prepucija, ali ni toga se ne sjećaš jer si bio beba. Da te čuju Dre i Cube vjerojatno bi te silovali u dupe.

Iako više nisam tinejdžer još uvijek mogu slušat Zacka De La Rochu kako je ljut i dere se WAKE UUUUUP, al' poneke nedostatke i nelogičnosti u njegovim tekstovima ionako je nadomještao Morello s gitarama. Ovaj tudum iz Londona čak nema ni to. Ima DJ Downlow-a i vjerojatno najlejmerskije beatove još od kad je ET izdao "Molitvu za mir".

Presuda za kraj: ako već želite slušat' ili preporučit' svom netijaku ili rođaku u formativnim srednjoškolskim godinama što da sluša kako ne bi bio pizda iz prvog odlomka teksta, dajte mu da sluša FNC Diverzant ili Nulu, DRUGA MALONEA ZAOBIĐITE U ŠIROKOM LUKU.

http://www.myspace.com/comrademalone