Recenzije

Zvuk broda Chicken On The Boat EGOBOO.bits 2009.

ponedjeljak, 27. srpnja 2009

Mama / EGOBOO.bits ... je valjda prva online scena (ne samo glazbena) koja je prepoznala dašak novog doba i propupala u Hrvatskoj paralelno sa razvojem interneta. Zvuk broda su bili značajan dio te ekipe. I ostali.

Nedefinirana lokacija na Jadranu. Jedrilica je naglo napravila okret ulijevo, ruke su otišle udesno, a želudac se okrenuo za 180. Ili kako bi neke starlete lijepo rekle: "Promijenio je mišljenje za 360 stupnjeva". U takvim okolnostima najgori nije zvuk broda već njegov miris. Nesretnici koje civilizacijski nagon tjera da odjure u potpalublje u WC neće se dobro provesti. Klaustrofobija, mirisi, okretanje, a na kraju krajeva i zvuk broda pouzdano će dotući dotičnog člana posade. Nešto iskusniji se grčevito drže za ogradu, blijedo gledajući ostatak posade bez uključenog tona, kao u onoj kultnoj sceni u Saving private Ryan. Treći se pak drže bočice rakije i pokušavaju fiksirati pogled na neku nepokretnu točku. U sva tri slučaja čovjeku kojeg je more zavaljalo nije ni do čega. Ponajmanje do ikakvih zvukova ili glazbe bilo koje vrste.

Sad kad smo bezočno i prvoloptaški izeksploatirali ime benda za uvod u tekst ajmo reći par riječi i o novom albumu. Sami članovi dueta su negdje na netu spomenuli da je zvuk novog broda nešto plesniji i diskoidniji, ali nekako je teško složiti se s tim. Zvuk broda rade glazbu za dan poslije. Za dan poslije pijane večeri. Za dan poslije cjelodnevnog valjanja na buri. Za dan poslije cjelodnevnog putovanja na zadnjem sjedalu Honde Accord koju je vozač ničim natjeran gonio dvjesto po lijevoj traci autoceste. Bar je išao u pravom smjeru. Chicken on the boat nudi smirenje od svega toga, klikneš play i ponovi se onaj ugodni osjećaj ulaska u rashlađenu dnevnu ili toplu spavaću sobu, ovisno o godišnjem dobu preslušavanja. Di bili da bili.

U digitalno doba geografsko porijeklo pojedinih vrsta glazbe je irelevantno. Zvuk broda je mogao nastati bilo gdje, u Berlinu, Osaki, Singapuru ili Zagrebu. I baš je lijepo znati da nešto ovako dobro imamo u vlastitom dvorištu. Činjenica da su još početkom ovog stoljeća, puno prije cijele trenutno aktualne rasprave oko koncepta Chris Andersenove knjige Free, bili dio i dan danas revolucionarnog EGOBOO.bits projekta govori u prilog tvrdnji da je svijet danas ravnija ploča nego ikada te da se pomoću nula i jedinica može uspjeti. Album u skladu sa Chris Anderson "Free" konceptom možete skinuti ovdje (http://zvukbroda.bandcamp.com/album/chicken-on-the-boat) i to u visokokvalitetnih 320kbps. Živjelo digitalno doba, jer dok je nula i jedinica, ima nade za sve nas.

http://www.last.fm/music/ZVUKBRODA

http://www.facebook.com/zvukbroda

http://soundcloud.com/zvukbroda