Recenzije

Charlie Nothing Charlie Nothing & Dingulator De Stijl cassette reissue 2010.

nedjelja, 3. travnja 2011

Gitare iz auta.

Reciklaža i DIY duh su se tijekom vremena isprofilirali kao sredstva kontriranja osviještenih pojedinaca i omanjih grupa potrošačkom društvu. Chevrolet se može shvatiti kao jedan od (nekadašnjih) simbola tog i takvog društva, pa je donekle paradoksalno da su pojedini primjerci tog automobila karijeru završili reciklirani u - gitare. Sve zahvaljujući Charlie Nothingu.

Charlie Martin Simon (pravo ime) je sada pokojni muzičar koji se u svom radu doslovno služio DIY metodama i reciklažom. (Polu)poznat kao pisac, muzičar i uzgajivač organske hrane davno prije nego li je itko i pomišljao o tako čemu bio je i tvorac muzičkih instrumenata. Dingulator je vjerovatno vrhunac njegovog rada.

Dingulator - 'I make my guitars out of American Cars'

Preciznije, dingulator je gitaristička skulptura napravljena od automobila pa tako jedna od rijetkih fotki autora pokazuje kako svira Big Ding, napravljen od Chevroleta iz 1954.

Kaseta Charlie Nothing Dingulator, originalno izdana 1985, a nedavno reizdana zahvaljujući DeStijlu, sadrži dvije limene gitarističke skladbe. Prva strana je 15 minute metaliziranog zvuka s povremenim signalima koji (pogrešno) upućuju na melodiju, a nepovezanost i nepredvidivost skladbe se lako može pripisati činjenici da niti jedan od instrumenata, zbog prirode same izrade, ne zvuči jednako. Putovanje Charlievim ništavilom se nastavlja na drugoj strani kazete, ovaj put uz opservacije samog autora čija lirika nije daleko od nečega što bi lako pronašlo svoje mjesto u Malnarovoj Noćnoj mori. Uz bok pokojnom Ševi, naravno.

'Charlie Nothing Dingulator, get you with my aligator ... raid you with my radiator ... Charlie Nothing Dingulator ...' I tako dalje.

Cijela konstrukcija Charlie Nothinga, počevši od kasetnog izdanja, samog izvora zvuka pa do izlaznog autorskog tretmana predstavlja kuriozitet u moru predvidivih glazbenih formi i formula. A nama tu nudi i putokaz kako bi zvučale gusle na neo-američki.

www.myspace.com/speedingthrusatori
www.charlesmartinsimon.com/alldings.htm