Recenzije

Buttonhead 3D Opera Whale Horse Arm 2012.

petak, 21. prosinca 2012

Nekad na red mora doći i čudačka outsiderska glazba.

Nedavno je naš drug Tonći Kožul napisao da bi nas čitao svaki dan da ga imalo zanima 95% glazbe o kojoj pišemo. Nije da inače imamo jasan profil čitatelja, ali ljubitelji primjerice afro-beata, americane, srpskog countrya ili throw-back hip-hopa će barem jednom mjesečno pročitati tekst o glazbi po svojem guštu. Danas će izvisiti kako Tonći, tako i ovi drugi. Nekad na red mora doći i čudačka outsiderska glazba.

Buttonhead je londonski peteročlani vokalno-instrumentalni sastav koji čine tri naočita mladića i dvije ljupke djevojke. Dobre su utiske ostavili još 2007. demo snimkom "Weetabix Gigawatt", narednim nastupom u sklopu Last.fm Presents kampanje te nekolicinom nadahnutih, možda čak genijalnih spotova koji su nagovjestili izvrsnu ploče te mi "3D Opera Whale" učinili jednim od iščekivanijih albuma godine.

Ponekad folky, ponekad noisie, ponekad poppy, Buttonhead je uvijek zaigran, čudan, infantilan, šaren i veseo. Fanove bi mogli pronaći među ljubiteljima Danielson Familea, Cryptacizea, Ariel Pinka te ponekih bendova iz Elephant 6 kolektiva poput Major Organ and the Adding Machinea, The Olivia Tremor Controla ili možda čak of Montreala. Ali to su tek nategnute usporedbe temeljene isključivo na činjenici da svi navedeni bendovi dijele tu infantilnu, zaigranu i blesavu crtu. Uostalom, Buttonhead je za tri koplja bolji bend od nabrojanih (osim možda Danielsona, od njih za tek dva koplja).

Iako na svoju ruku hipijevski ležeran, ovaj šareni artikal je iznimno pedantan glazbeni uradak. Ambiciozan je pothvat obuhvatiti u toj mjeri raznolike pjesme i istovremeno zadržati prilično jasan glazbeni identitet. Eklektični glasići, glasne orkestracije i noise/math pasaži u početku mogu šokirati, činiti se prevelikim glazbenim zalogajem za prosječnog fana afro-beata, srpskog countryja, nazadnjačkog hip-hopa ili za Tonćija Kožula, ali "3D Opera Whale" je možda toliko dobra ploča da je pitanje bi li i gorespomenuti uspjeli umaći njegovoj zaraznosti. BECOME A FARMER!

www.buttonhead.co.uk
www.buttonhead.bandcamp.com