Recenzije

Bran Van 3000 The Garden Audiogram 2010.

ponedjeljak, 29. studenog 2010

Ne bih htio bit dosadan. Neću kopat po sad već podaljoj prošlosti i iskonstruirati neprohodan uvod. Samo ću reći da je Bran Van 3000 više od "Drinking In LA" i "Astounded". Meni puno više. Cijeli "Glee" i "Discosis" su zakon. Ta dva albuma nemaju minutu dosade, ičega previše ili premalo. I neću digresirat u to kako je "Discosis" producirao i Mike D i kako je bio izdan na Grand Royalu. To vama tak i tak neće ništa značiti. Ne bih smio spominjati da je "Rock Star" među najljepšim stvarima ikada napisanima i da su mi prava dva Bran Van albuma razlog što mi je ovaj bend zauvijek među top 5 bendova svih vremena. Jer pišem ovo kako bih vam skrenuo pažnju na novi, ovogodišnji, album Bran Vana 3000.

Ne znam koliko je vas poslušalo njihov treći album "Rose". Ja sam si stvarno više puta dao truda i zaključio da to nije nešto s čim želim povezivati Bran Van. Izuzev singla "Call Me" Rose mi zvučao kao što mi istoimeno vino ima okus: dosadan, proziran, nit jeben nit pošten, poluzavršen. Nakon tog albuma kojega se čekalo 6 godina sam zaključio da je sigurno James Di Salvio i sam čuo futilnost ploče (izuzev singla i naslovnice koja je apsolutno remek djelo) i objesio ime i Bran Van karijeru o klin. No, ne lezi vraže, ni četiri godine kasnije James složi i izada "The Garden". Na identičan način kao i prva dva albuma "The Garden" je uletio na playlistu zahvaljujući Emiru. S popriličnom dozom predrasuda odvrtio sam album jedan i pol put i zaključio da nema smisla. Premda mi je na prvo slušanje imao potencijala povesti me u originalne Bran Van visine nakon par pjesma zaključio da mi se ne da slušati novi album.

Prođe tako neko vrijeme. Sjedeći za stolom na poslu uvijek sam u potrazi za nečim friškim u winampu. Preletim popis i za oko mi zapne novi BV3G. U naletu prosvjećenosti zaključim da sam možda bio malo preoštar prema glazbenim herojima iz mladosti. Zahvaljujući ovom potezu vi sada čitate ovaj tekst.

Kada sam počinjao pisati za pot listu obećao sam si da ću pisati isključivo o albumima koji me vesele ili za koje držim da imaju općedruštvenog značaja. Jednostavno bi mi bilo prelako popljuvati neki album koji mi se ne sviđa, objektivnije ili subjektivnije. Lako je biti mrzovoljan, a daleko teže dati iskreni kompliment. Život je jednostavno takav, iz subjektivnijih ili objektivnijih razloga. E pa ni danas ne mijenjam pristup. Mene novi BV3G totalno veseli. Barem prvih osam stvari. Tih prvih osam pjesama me veseli (skoro) koliko i bilo koja stvar s prva dva albuma. Zadnjih sedam malo manje premda i tu ima trenutaka vrijednih pažnje. Nisu mi sve jednako lošije. Ali ta prva polovica albuma mi je apsolutno razlog za slavlje i preporuku svim većim fanovima Bran Vana koji ovaj bend nisu slušali samo preko radija i tu i tamo kojeg hrvatskog DJ-a. Ništa protiv tih fanova samo što oni jednostavno ne mogu znati što je pomak, odmak ili konstanta u odnosu na prijašnji zvuk. Bran Van 3000 je od početka bio multižanrovski kupus. To se čak da čuti i u "Astounded" gdje prođete put od soul housea do kubanizma. Druge stvari su pak imale i punka i tonu hip hopa, electra i indie akustike.

Prvih osam stvari na "The Garden" su apsolutno osvježenje. Prve tri stvari su kasnoproljetna popodneva, a "Oui Got Now" će vas imati u raspjevanom tonu prije kraja stvari. Nakon toga stvari malo uzleću, ali uz blagi prijelaz Jamesa koji na "Drop Off" osvaja karmičke poene stihom 'You walk around single while your friends got kids'. Neki će se prepoznat drugi baš i ne. Meni je leglo k'o budali šamar." You" je apsolutni Bran Van kopirajt hit. Neću opisivat, jer neću. Morat ćete naći i poslušat. Vrh!!

Zadnjih sedam stvari mi još nije ni blizu tako dobro sjelo. Možda nikada ni neće. Samo što je meni i pola odličnog Bran Van albuma dosta da napišem dvije kartice teksta u pol dva ujutro. A obećao sam si da ću u ovom osvrtu potući Krešića u sažetosti. Nije mi bila nakana puno filozofirat. Htio sam samo napisati hvalospjev polovini novog albuma Bran Vana. Pola OG BV3G-ja je stiglo pod kišobranom finog i friškog i siguran sam da će ove sezone/godine u mojim ušima pobijediti mnoge cijele albume. Vjerojatno se nitko sa mnom neće složiti da je "The Garden" odlična (polu)ploča pošto upravo napisah da mi je pola albuma malo bezveze. No, osam novih vrhunskih, prelijepih, emotivno uzbudljivih BV3G stvari je osam više nego što sam imao prošle godine. Kako to može biti loše ili bezveze? Ili zanemarivo? Nikako. To samo znači da je sljedeća ploča barem 15 pjesma u kojoj se čudimo zašto pijemo u Zagrebu sa 46. i zašto nikada nismo zbrisali sa svih onih loših isprika za tulume, jer pravi život leži s onu stranu vrata. Ili vrta. Kak' se zeme neeee?

www.bv3.ca
www.branvan3000.com
www.myspace.com/branvan3000