Recenzije

Bon Iver Blood Bank EP Jagjaguwar 2009.

ponedjeljak, 23. veljače 2009

Četiri nove stvari! Samo petnaestak minuta! O ljetnom razmnožavaju i anti-stres auto tuneu! Zar je već došlo vrijeme za ljeto i konačan rastanak sa šumskom kolibom?

Šumska izolacija Justina Vernona postala je svojevrsni hit i mit nedugo nakon objavljivanja recenzije njegovog samoizdatog albuma "For Emma, Forever Ago" na Pitchforku. Spontano snimanje albuma u izolaciji i konzumiranje kultne serije "Život na sjeveru" rezultiralo je njegovom reinkarnacijom u Bon Ivera. Očaravajuća ljepota albuma samo je doprinijela idealizaciji njegove priče o tromjesečnoj postprekidnoj rehabilitaciji u tatinoj šumskoj kolibi smještenoj u šumama sjevernog Wisconsina. No, to već znate. Kao i to da je "For Emma, Forever Ago" jedan od onih albuma koji od prvog slušanja ostavlja trajne ožiljke, stvara ovisnost, pretvara vas u marmeladu i bilježi visoke pozicije na godišnjim listama.

Nadajmo se ipak da je "Blood Bank" Justinov opraštaj sa šumskom kolibom s obzirom da je nakon naglog uspjeha na sebe navukao gomilu obožavatelja i nestrpljivih kritičara koji nervozno čekaju sljedeći korak. Nove pjesme kao da su postale neophodne nakon opsesivnog preslušavanja već izmrcvarenog prvijenca i svih dostupnih live interpretacija istog materijala. Iako smo u ovoj prijelaznoj fazi dobili samo petnaestak minuta materijala, dobre se vijesti lako mogu iščitati. Dakako, melankolija i samoća još su uvijek podloga i izvor svega uzvišenog prema čemu je Justin težio dok je stvarao prvi album, ali slušajući "Blood Bank" i "Babys" biti će vam jasno da su u njegovom privatnom i glazbenom životu na redu neke nove uzbudljive priče.

Dok su "Blood Bank" i "Beach Baby" zvučno bliske albumu, "Babys" i "Woods" tipična su EP vrludanja koja će prvo naći mjesto u srcu pravog obožavatelja. "Woods" je zbog upotrebe auto tunea na vokalu izazvala najviše polemika. Sjećate se s kraja devedesetih refrena Do you believe in life after love... sa singla "Believe" tete Cher. E to ja taj efekt! Heh, nakon prvog slušanja imati ćete razloga za hvatanje za glavu. Jedanaest puta Justin će s auto tuneom i bez njega ponavljati I'm up in the woods/I'm down on my mind/I'm building a still/to slow down the time. Opetovanim slušanjem ta harmonija može postati jako ugodna, a njemu je vjerojatno poslužila kao meditacija i posveta vremenu provedenom u kolibi. Zanimljiv prijelaz za novi početak. No, bez panike i bez žurbe. Tko šljivi nas nestrpljive krvopije. Nekako ćemo izdržati do novog albuma.

Ako vam je ovo ipak premalo onda posegnite za kompilacijom "Dark Was The Night" koju 4AD izdaje u suradnji s Red Hot organizacijom za borbu protiv side. Na kompilaciji koju su producirali članovi benda The National nalazi se jedna nova stvar Bon Ivera i Justinova suradnju s Aaronom Dessnernom iz The National. 

www.boniver.org
www.myspace.com/boniver