Recenzije

Bombino Agadez Cumbancha 2011.

ponedjeljak, 20. lipnja 2011

Bombino je novi pripadnih ponosnog naroda Tuareg koji se odlučio baviti glazbom. 'Pustinjski blues' u njegovoj izvedbi zvuči kao savršeni soundtrack za užasno vruće ljetne dane...

Možda će se nekome ova moja sljedeća rečenica činiti čudnom (ili preseratorskom), ali ja bih stvarno volio (barem) jednu zimu provesti u Sibiru, a (barem) jedno ljeto u saharskoj pustinji živeći na nomadski način. Ova moja želja za Sibirom potiče još od osnovnoškolskih dana, a stvarno se ne mogu sjetiti čime je uvjetovana. Samo znam da imam želju vidjeti kako izgleda zima na području okruženom mitovima i šamanskim običajima, ali i onim nesretnim ruskim kaznionicama. Vjerojatno bi tada shvatio i ono ispijanje nevjerojatnih količina vodke.

Ideja o Sahari ne seže tako davno. U stvari, povezana je s otkrićem grupe Tinariwen i svih drugih bendova ponosnog tuareškog naroda. Kopajući malo po malo po internetu podatke o narodu koji sam sebe zove 'slobodni ljudi' (Imashaghen), sve sam više bivao impresioniran njihovom željom za zadržavanjem tradicionalnog, nomadskog načina života za koji su se bili spremni boriti i dizati revolucije protiv vlada više država. Jer, narod Tuarega živi u pustinji i na njenim rubovima u nekoliko država - Nigeru, Maliju, Alžiru, Burkini Faso i Libiji. Svi oni dijele istu priču, a izgleda i istu glazbu.

Tinariwen je samo dio glazbene priče Tuarežana, nikako ne anomalija. Do sada su se u mojem playeru zadržavali Tamikrest, Mariem Hassan, Terakaft i Etran Finatawa, a posljednji u nizu tuareških izvođača odaziva se na ime Bombino i dolazi iz Nigera.

Omara 'Bombino' Moctar je do svoje 31. godini preživio svašta. Sudjelovao je u jednoj revoluciji u kojoj su mu ubijena dva člana benda, snimio je demo album koji je postao pravi hit u rodnom mu gradu Agadezu, snimao s nekim poznatim svjetskim glazbenicima i na neki način postao jedan od glasnika želje Tuarežana za ujedinjenjem i očuvanjem tradicije.

Sve se to čuje i na ovom, prvom službenom, albumu. "Agadez" je odsviran i otpjevan u sada već tradicionalnom, 'tuareškom' stilu koji je najbolje opisan kao 'desert blues'. Sjajno 'prebiranje' po električnoj gitari uz minimalnu pratnju drugih instrumenata te pomalo hipnotizirajuće pjevanje u kojem se često ponavljaju određeni dijelovi kako bi se naglasili ritam i melodija. Sve se to moglo, u raznim verzijama, čuti u gore spomenutim bendovima koji također dolaze iz Tuarega, a ono što Bombina čini drugačijim od ostalih je nekakva smirenost. Bilo da pjeva o revoluciji, želji za ujedinjenjem, ljepoti pustinje ili neke djevojke (nemojte misliti da znam tuareški jezik - teme pjesama sam pokupio iz jako informativnog bookleta) Bombino to čini na potpuno smirujući način. Čovjeku jednostavno dođe da sjedne, zatvori oči i uživa u virtuoznosti (gitarističkoj) i jednostavnosti (već sam napisao kako ovaj album generalno zvuči kao da bi ga svatko mogao odsvirati) dok nas Bombino vodi kroz svoju i priču svih Tuarežana.

I tu se opet vraćamo na tu ljetnu priču. Bilo bi praktično savršeno kada bi čovjek proveo cijeli dan u Sahari uživajući u ljepoti svog tog otvorenog prostora pustinje, a na kraju dana, u neki predivan ljetni sumrak, sjesti na pod u nomadskom selu i slušati tradicionalne pjesme ponosnog naroda Tuareg. Onda bih se valjda približio shvaćanju zbog čega je njihova glazba tako dobra, tako posebna...

www.bambinoafrica.com
www.cumbancha.com/bombino