Recenzije

DJ Quik/Kurupt BlaQKout Mad Science

nedjelja, 5. srpnja 2009

Japanke, kupaće (po mogućnosti jajare da više pocrniš), majica bez rukava, cvike, kapa, slamnati šešir a la Dragaš, još jedne cvike, iPod, ruksak, stari i novi DJ Quik, krema za sunčanje. Ah to 21 stoljeće.

Bikini. Sunce. Znoj. Minica. Crta. Tange. Ledeni koktel. Testosteron pije koktel. Pogled, dva pogleda. Ovako bi nekako Neven Bertičević počeo tekst o ljetu. Nevene, hvala ti na pomoći oko uvodnika.

DJ Quik i ljeto idu dobro skupa, kao Bertičević i uvodnici, kao campari-juice sa ležaljkom i suncobranom ili kao boca Pilsner Urquella sa Reef japankama koje imaju otvarač na đonu (to zbilja postoji, kako bi surferi lakše otvarali boce na plaži). Safe + Sound iz devedesetpete još uvijek zvuči svježe kao da je jučer izašao, ali pošto živimo u vremenu gdje životni vijek proizvoda traje koliko i prosječno trajanje albuma, zašto ne probati nešto novo od DJ Quika? Skineš novi album sad već veteranskog producenta iz Comptona i pajde mu Kurupta iz Dogg Pounda, ubaciš ga u auto, spustiš prozore, podigneš ovjes i otisneš se na more. Ako nemaš love, ne moraš baš do mora, dovoljno se otfurati do prve vodene površine, pogledati oskudno odjevena mlada ženska tijela i skroz se ufurati u DJ Quikov svijet. Ako nemate auto ili gorivo, onda jebiga, mora da niste statistički prosječan Hrvat. Mislim, za gorivo, auto i pljuge se mora imati love. Ipak, za takve društvene nakaze koje si ne mogu priuštiti te sitnice, potlista.com jamči da isto možete učiniti biciklom ili pješke. Poanta je da za dobar ljetni provod trebate samo dobru ekipu, a dio te ekipe je oduvijek bio i DJ Quik.

Ovo je momak s kojim nije dosadno, on je onaj frend koji odbija šutiti i prekriženih ruku dopustiti da atmosfera na tulumu padne. Quik je doer. He does parties ‘n’ bitches. BlaQKout obiluje standardnom opremom svakog hip-hop albuma ovakvog tipa repertoara, dakle doza bitches, fuck, cream i nigga spike je zadovoljena, ali nije napadna niti sama sebi svrhom. Sve je u službi cool groove-ova i odličnih beatova koje BlaQKout nudi u obilju poput tržnice ljeti kad je sve puno pravog, svježeg voća. Hiperprodukcija hip-hopa kojem je testosteron u prvom planu dovela je do mora jednakozvučećih albuma koje prosječan korisnik odignorira čim čuje prvih trideset sekundi. Quik nije nikada upao u tu zamku, momak je još od devete godine DJ i zna što radi. Da se razumijemo, Quik ne bježi od mačizma, daleko je od neke pičkice sa man-purse (iliti pederušom), već zvuči kao da mu je u prvom planu dobar tulum. Sve ostalo proizlazi iz toga, sve ostalo je sporedno. Zabava je prva, zabava je svrha ljeta, a ljeto je svrha života. Cijelu godinu učiš/radiš da bi dočekao ljeto, zamijenio cipele japankama, složio koktel i izvalio se bilo gdje. Tada, i samo tada ti treba doza BlaQKouta.

Somethin’ 4 Tha Mood, rekao bi good ol’ fella Quik. Ljeto, dobre volje si odmah.

BlaQKout je album zbog kojeg ćete do plaže poći duljim putem, bilo autom, biciklom ili pješke, pod nekom jadnom isprikom da je uobičajenim putem gužva. Jer dio ljetnog repertoara je i put do plaže, a ne samo škicanje i kupanje.

http://www.myspace.com/djquik