Recenzije

MellowHype BlackenedWhite OFWGKTA 2010.

nedjelja, 22. svibnja 2011

Odd Future tjedan na pot listi otvaraju Mellowhype, duet koji čine reper Hodgy Beats i producent Left Brain.

 

Kako klasificirati Odd Future Wolf Gang Kill Them All? Revolucija? Hajp? Jebeno talentirani klinci? Još jedan hip-hop kolektiv? Sve ovo i ništa od toga?

Teško se sjetiti posljednjeg izvođača koji je okupirao naslovnicu NME-a, muzičke verzije 24 sata, a da je istovremeno bio dio jedne od većih kolumni u elitističkom The Wire.

Odd Future Wolf Gang Kill Them All, losanđeleski kolektiv jedva punoljetnih klinaca na čelu s ultratalentiranim neslužbenim liderom Tyler, The Creatorom je nadrastao okvire samog hip hopa. Ako je Fincher sa Social Networkom snimio generacijski film, onda OFWGKTA isto čine za muziku. Njihov rad i postojanje je slika i prilika instant kulture instant generacije, emocionalno sakate i prepune informacija. Nesvjesno, Odd Future su svojim potezima u kratko vrijeme redefinirali definiciju mainstreama i onoga što on može biti tj. onoga što je u njegovim granicama prihvatljivo. Nedvojbeno je kako će ovakva pojava na glazbenoj sceni pomaknuti parametre vrednovanja umjetničkih artefakata - zauvijek.

Od svojih glazbenih početaka ovi srednjoškolci izdaju gomilu mixtapeova i solo albuma koji su putem njihovog web sajta besplatno dostupni. Upravo je putem oddfuture.tumblr.com vidljiva cijela kultura i filozofija koja stoji iza njihovog rada. Otvorenost, sloboda i poticanje komunikacije su uvijek u prvom planu, bilo to putem twittera, weba ili live nastupa.
Primjerice, sajt im je napravljen u Tumblru, jednostavnom blog formatu na kojem bez ikakvog ušminkavanja slažu život kolektiva u vidu dnevnika. Takvom kronološkom formom sajta, bez ikakvih nametnutih ograda u vidu menija, dizajna i sličnih karakterističnih mjesta današnjeg www svijeta, OFWGKTA grade polaznu točku svog rada na način primjeren suvremenom dobu.

Za razliku od većine fah suvremenika koji su uvjereni kako će suvišni pokreti na stageu narušiti pažljivo njegovani cool image koji su dugo gradili uz pomoć kila THC-a, OFWGKTA potiču nered i lučenje energije. Frenetični mosh pit njihovih pankerskih live nastupa kreira kaos unutar kojega se izjednačavaju izvođač i publika, izravni susret je licem u lice, bez prepreke, bez zidova. Sveto trojstvo energičnih nastupa, razbijenih semplova i stravičnih tekstova je ono što će vas privuči ili odbiti.

Odd Future Wolf Gang Kill Them All su iz svih gore navedenih razloga jedna od najzanimljivijih ne samo muzičkih pojava proteklih godina te smo iz tog razloga odlučili im posvetiti cijeli tjedan recenzija. U današnjem izdanju slijedi osvrt na Mellowhype.

 

MellowHype - BlackenedWhite (OFWGKTA, 2010)

Mellowhype čine reper Hodgy Beats i producent Left Brain. Ovog prvog ste mogli zapaziti u društvu Tyler, The Creatora dok zajedničkim snagama razvaljuju studio Jimmy Falona.

Za razliku od tog izrazito agresivnog nastupa koji je postao obilježje cijelog kolektiva, Mellowhype su ipak skloniji mirnijim G-funk vodama. Najbliži old schoolu od cijele ekipe, svoje adute traže u simbiozi ležernog repanja Hodgy Beatsa i Left Brainove produkcije koja pažljivo prati svaki korak svog vokalnog kolege. Drugi studijski uradak ovog dvojca je djelo prepuno samopuzdanja koje većim dijelom podsjeća na nekakvu new age stoner muziku primjerenu underground clubbingu.

Geto romantika i idila kruzanja po kvartu prevladava većim dijelom albuma, gdje Hodgy Beats i Left Brain imaju lagano interno natjecanje u čilanju uz povremenu podršku ostalih članova, poglavito r'n'b struje (koja ne iritira) u vidu Frank Oceana.

Ljepša strana života u getu je primjereno prekinuta s "Gun Sounds", jednom od najmoćnijih trenutaka u opusu dvojca, čisto kao podsjetnik na dnevnu rutinu. Isto se dogodi pri kraju albuma neizbježnim pozdravom LAPD-u u vidu "Fuck The Police" gdje im se pridružuje Tyler, koji je nedavno i sam imao bliski susret s ekipom u crnom.

"Dead Deputy" je točka albuma gdje one-two punch Hodgy Beats i Left Braina doveden do savršenstva. "Phone-Book Flow", da citiramo same autore, savršeno sjeda uz pulsirajuću sint podlogu pritom stvorivši kakofonu poskočicu uz neizbježne poruke #freeearl, #wolfgang i #killthemall.

Mellowhype izvrsno sklapa mekanije momente s nekoliko oštrih upada i održava primjerenu ravnotežu koja ide uvijek u korist ugode, a na štetu agresije. Pored neospornog talenta samog Tylera, Mellowhype su dio kolektiva koji se do sada najbolje uspio profilirati i nametnuti kao jedno od vodećih imena čije sljedeće radove vrijedi pratiti s interesom i opravdano visokim očekivanjima.

Odd Future tjedan su za vas pripremili Boban "Bobi" Gladić, Davor Rončević i Željko Krešić

www.myspace.com/mellxwhype
www.oddfuture.tumblr.com