Recenzije

Dirty Projectors Bitte Orca Domino 2009.

ponedjeljak, 17. kolovoza 2009

Mala Maja dođe kući iz škole sva nasmijana i kaže mami:
'Jurica mi je danas pokazao svog pišu!'
Prije nego je mama uspjela bilo što reći Maja kaže:
'Podsjetio me je na kikiriki.'
Mama odahne i nasmije se: 'Tako malen je bio?'
Maja odgovori: 'Ne.... slan!'

Ovaj petnaestosekundni uvodni igrokaz je zabavan, poučan i inspirativan. On je sve što "Bitte Orca" nije. "Bitte Orca" je jednostavno rečeno, dosadan album dosadnog izvođača. Eto, odmah smo istakli crvenu zastavu upozorenja.

Dirty Projectors su do danas imali dovoljno šansi i sve su ih propustili. Prvu šansu su fulali sa prošlim (debi?) albumom koji nije zaslužio ni da se gugla ne bi li se pravilno referiralo na njega. Onda je došao live nastup na Primaveri 2008. i misao 'Možda su bolji uživo nego na albumu?' Nastup je zaokupio pažnju taman toliko da se zaključe dvije stvari. Prva: 'Ok, i to smo vidjeli.' I druga: 'Što ćemo ići pojesti?' A sada, taaa-raaaa, treća šansa. Kako je to iskustvo prošlo već znate, a detalje saznajte iz sljedećih par redaka.

Sportski je dati priliku svakome, pa tako unatoč svim naznakama nevolje i potencijalnih beskrajnih trenutaka dosade u plejeru imamo Bitte Orca, hvaljeno djelo od strane indiju nastrojene web zajednice i ono par preostalih kritičara. I odmah slijedi kajanje za takvu odluku. "Cannibal Resource", "Temecula Sunrise", "Stillness Is The Move" - kakvi su ovo usrani naslovi pjesama, ko da ih je sam Ramirez pisao. Čekaj, pa ima tu još smeća - "Useful Chamber", "Remade Horizon". Ovo nije otpad, ovo je pravi deponij. Mjuza je adekvatna naslovima, pretenciozna i isprazna. Frajeri i cura uglavnom pokušavaju biti arty i fora i inovativni, ali u cijelom tom kolopletu želja i težnji se baš i ne snalaze. Odmah znaš da stanje nije dobro kada te Skip non stop mami, ali se, eto suzdržavaš i daješ mu još jednu šansu. Sportski je. Gledaš u Skip, a pritišćeš Repeat. Svaki pritisak Repeata kao da ti uzima djelić života i još te navodi da se pitaš 'Jel' vrijedno trošiti vrijeme na ovo? I još se iživicirati jer bi ipak mogao nešto pametnije raditi?' Slični osjećaji se javljaju dok gledaš Hrvatsku nogometnu ligu, nastupe Dinama i Hajduka u Europi, Pod lipom 35, Naši i vaši, Red Carpet, piješ Žuju, čitaš hrvatske dnevne novine ili slušaš prognozu vremena.

"Bitte Orca" ima devet pjesama koje traju četrdesetijednu minutu. 41 minutu previše. Delete folder Bitte Orca. Are you sure? Yes. Of kors.

Upozoreni ste.

http://www.myspace.com/dirtyprojectors