Recenzije

Bishop Nehru strictlyFLOWz Selfreleased 2013.

utorak, 8. srpnja 2014

Bishop Nehru je jedno od rješenja u igri pronađi razliku u neuzbudljivom i unificiranom svijetu hip hopa

Bishop Nehru, pravim imenom Markel Scott, je 17 godišnji MC iz okruga Rockland u državi New York koji radi distinkciju između repera i MC-a. Prošle godine izdao je drugi mixtape "StricklyFlowz" i potvrdio talent demonstriran na "Nehruvia" mixtapeu iz 2012. Bishop je dio relativno malog kontingenta (jako) mladih repera koji su inspiraciju našli u tekovinama hip hopa 90ih. Iako je autoru ovog teksta svejedno od kuda netko vuče inspiraciju ako je završni proizvod barem zanimljiv ako ne zabavan, teška srca priznajem da velika većina onoga što se danas smatra hip hopom mojim ušima zvuči produkcijski lijeno, a tematski urnebesno zadrto i monotono. Tehnika je pala u zadnji plan, a tetovaže i neon majice su postale oznaka relevantnosti. Naravno svaka generalizacija je samo to. Danas se mogu čuti odlične stvari bilo sa zapada (Earl Sweatshirt, Madlib & Freddie Gibbs), juga (Killer Mike), sjevera (Clear Soul Forces) i istoka (ProEra, Astro). Ništa nije samo crno, a Bishop Nehru je jedno od rješenja u igri pronađi razliku u ponekad vrlo neuzbudljivo unificiranom svijetu hip hopa.

Bishop je mixtape složio preko podloga koje će bilo koji legitimni hip hop album učiniti boljim. Produkciju potpisuju Afro Jazz, Ghost McGrady, Herring Franky, Insanity, Massology, Raz Fresco, Yazu i sam Bishop. Ova kolekcija beatova sama za sebe predstavlja riznicu dobre glazbe, a Bishop ih je svojom vokalnom vještinom dodatno upakirao u filigransku kutiju koju je rezbario jezikom. Glazbena pratnja je organska k'o bakine jagode. Osvježavajuće i hranjive bez primjesa plastike koje možete dobiti kupujući proizvode koji su uzgajani s minimalno ljubavi i minimalnim brojem sati okopavanja pogrbljenih leđa. Tekstovi su istkani gustim vezom i polisilabičnim rimama i pokazuju predanost i talent nekoga tko je dulje u igri nego što Bishop ima godina. Na mjestu treće numere nalazi se "'96 Blueprint" koja je očita posveta Madvillainu i DOOM-u ("Bistro"). Reperov respekt prema radu zločinca metalnih prstiju doveo ga je u situaciju da će ove godine izdati zajednički album "NEHRUVIANDOOM". Rezultat suradnje još nema datum izlaska, ali i u ovoj fazi već ima auru svjetlijih glazbenih trenutaka 2014.

Nezahvalno je govoriti o najboljim trenutcima mixtapea koji gotovo da nema mane, no ako bi se moralo izdvojiti neke numere to bi bile singl "Mobb Dizzle", "Flow 1" i "Exhale".

Bishop je uistinu rijetko viđena pojava na sceni i nije mu trebalo dugo da ga pod svoje uzme jedan od najvećih, najboljih i najbeskompromisnijih MC-a novijeg doba. On nije stubokom promijenio igru koju bi potencijalno stvarno trebalo stubokom promijeniti, on je samo samouvjereno stisnuo reset. Radi cjelokupnog pristupa bit će ekspeditivno etiketiran kao throw back reper kao da je to nešto loše ako su rime slađe od složenca, a beatovi su stajali u masnom pacu tjedana dana prije nego što su servirani. Ovaj materijal nije dječja igra, premda bi vas slika krivca mogla navesti da pomislite upravo to.