Recenzije

Biblical Violence Bib Vio cassette [double A side] Skrot Up, 2009.

četvrtak, 21. listopada 2010

Iako je ovaj projekt možda već i zauvijek dekapitiran, Lovro Škiljić je danas stvarno faca

Lovro Škiljić je za mene totalna faca još od ljeta 2007. kada smo zajedno putovali u Zadar na koncert Howe Gelba i Mooseovca. Doduše, od onda pa sve do nedavno bilo je teško definirati koji su mu ciljevi s obzirom na silnu skromnost, inertnost i sramežljivost. Onda me fasciniralo kako taj kršan i bradati momak, znatno mlađi od mene, pasionirano raspravlja o svim žanrovima, bendovima i albumima koje smo spomenuli. Bez predrasuda. Lovro je proždirao sve pred sobom. Na najbolji mogući način. U potrazi za iskrenošću birao je samo najbolje, što kultno, što novo, ali bez potrebe da se u potpunosti prepusti jednom smjeru i glazbenom senzibilitetu. Taj dobronamjerni eklekticizam na kraju nije eksplodirao na cesti, garaži ili stejđu. Konačni obračun sa svom silom preslušane glazbe desio se u sobi. Na najkrvaviji mogući način. Jer materijal kojeg je prošle godine na kazeti izdao danski izdavač Skrot Up je totalno satiranje glazbe. Pod imenom Biblical Violence Lovro je kompilirao "Bib Vio" - svojevrsnu posvetu obožavanim žanrovima koji kroz šest kratkih pokušaja proživljavaju ekstremni tretman na samom rubu podnošljivosti. "Bib Vio" je kreativna neuroza klinca koji zna previše, njegova istinska potreba da nadmaši poznato i već preslušano.

Svakako pripaziti pri prvom kontaktu, jer ova glazba izaziva hladan znoj i čisti je dokaz kako je dječja soba najkreativnije i najopasnije mjesto na svijetu. "Bib Vio" je rudimentarni bijes garaže dodatno deformiran u računalu koje je prije i poslije nastajanja ovih pjesama s harda reproduciralo previše post-punka i dronea. Ili kako piše na njegovom majspejsu: Biblical Violence is a vision of a straightXedge dude who describes his music as "BAD BRAINS BEING SUCKED THROUGH A VACUUM".

Iako je ovaj projekt možda već i zauvijek dekapitiran, Lovro Škiljić je danas stvarno faca. Osim glazbom, danas se aktivno bavi oblikovanjem i ilustracijom koncertnih plakata, urednik je radijske emisije Zvuk Sobice na Radio Studentu i održava poprilično popularan glazbeni blog Teenage Lobotomy. Srećom, od ove jeseni je i brucoš na Studiju dizajna pa se nadam da je njegova potraga za pravim fakultetom napokon privedena kraju.