Recenzije

Ben Swire From Here To There The Preservation 2010.

nedjelja, 6. lipnja 2010

Čim se nešto etiketira kao ambijentalna glazba, odmah se nekako povuče set asocijacija na glazbu za liftove ili za bebe te općenito za sve moguće pozadinske, prateće zvukove. Sve redom rutinirano, repetitivno i predvidljivo. Tome sigurno nisu pomogla sva ona suvišna, dvoznamenkasta izdanja Cafe del Mar i njima sličnih kompilacija koja su učinile svoje i nanijele trajnu štetu jednom glazbenom pravcu.

Stoga je možda upravo u ovoj naizgled nezahtjevnoj 'ako je pozadina, onda nije u prvom planu' formi najteže iskopati nešto istinski zanimljivo i dobro. Ipak, za strpljive se nađe spas te je lijepo uloviti neku dobru ribu u ovim vodama.

Čuvši prve taktove, jasno je da Ben Swire nema veze sa liftovima, bebama, a pogotovo ne s kafićima na moru koji nude lijep zalazak sunca, barem dok ga ne prekrije neka betonska konstrukcija. Ben Swire je glazbenik i fotograf iz San Francisca koji, čini se, prilično voli čiste, pustinjske krajolike, prije i poslije kiše. Stanja prije kiše fotografira, a ona poslije uglazbljuje. Pustinjske motive, naravno, ne treba uzeti predoslovno, jer pustinja može biti i Nevada i napušteni parking propalog trgovačkog centra - nešto što nama tu tek slijedi kao fotografski motiv. Temeljna okosnica glazbenog dijela izražavanja ovog autora jest sudar između sviranih dionica i elektronskih podloga.

Tako je nastao "From Here To There", mirno djelo koje uglavnom zvuči poput jutarnjih kapi kiše na krovnom prozoru. U pustinji naravno. Usamljenički i smirujući ton koji se ravnomjerno širi svakim novim slušanjem je svakako adut za mirna stanja ljudskog duha, kada svijet malo zastane, a introspekcija prevlada. Yume Bitsu, jedan bivši bend iz Portlanda je neka prva glazbena asocijacija na ovo djelo, jer oba na jedan fini način spajaju izuzetno mirna stanja svijesti sa melodičnim detaljima.

"From Here To There", naravno, nije nešto što ćete pustiti prije izlaska van, ali svakako će lijepo pristajati, po mogućnosti, kišnom jutru poslije.

www.preservation.com.au/releases/ben-swire
www.myspace.com/benswire