Recenzije

Bei The Fish Just An Idea, atto primo PMG Recordings/MTV 2011.

srijeda, 15. lipnja 2011

Makedonska grupa Bei The Fish objavila je novi album s kojim je učinila iskorak u svojoj dosadašnjoj karijeri...

"Just An Idea, atto primo" je četvrti studijski album makedonske grupe Bei The Fish, a ukoliko bi im pridodali i materijale koje su Ognen Anastasovski i Valentina Minovska radili za kazalište, onda se može reći kako je Bei The Fish jedna od produktivnijih grupa s ovih područja u posljednjih nekoliko godina.

Za razliku od prošlog "Time To Make Right" albuma (koji je na neki način bio kulminacija prethodnog rada) koji je bio prepun pamtljivih i lako uhvatljivih pop melodija uz kojih se moglo lako plesati, prvi dio albuma "Just An Idea" je nešto teži. Album je prije svega baziran na svojevrsnim trip-hop melodijama, a u nekoliko trenutaka ("When I Was Young" i "Just A Game" prije svih) provlači se i elektro-tango kakvog je široj javnosti predstavio Gotan Project. Sve je to odrađeno na vrhunskom, profesionalnom nivou, a 'svjetski' štih cijeloj priči daje i gostovanje Ola Diossa, britanskog hip-hopera koji u nekoliko pjesama daje vokalno osvježenje lijepo se nadopunjujući s Ognenom i Valentinom.

Ipak, uz sve pohvale na produkciji, lijepim vokalima i svemu ostalom, ovaj album je dosta lošijih od njegovih prethodnika. Prije svega zbog činjenice kako su nas Bei The Fish već pomalo navikli na hitoidne melodije, a ovdje toga nema. Težnje za promjenom zvuka uvijek pozdravljam, ali ne završavaju one uvijek uspješno. Pogotovo kada se steče dojam da se sve na neki način radilo na silu.

Jer najveći problem "Just An Idea, atto primo" albuma je njegov koncept. Ognen je, valjda inspiriran čestim radom u kazalištu, odlučio kroz glazbu ispričati ljubavnu priču o Njemu koji slučajno upoznaje Nju u koju se zaljubljuje, razmjene se brojevi telefona i na kraju završe na plesnom podiju te nagovješćuju daljnji razvoj situacije. Da, nagovješćuju, jer je već u naslovu albuma jasno da je riječ o prvom činu čiji bi nastavak trebao biti ispričan/ispjevan negdje na jesen. Samo, nisam siguran da me taj nastavak generalno zanima. Jer, ova priča je ispričana jako naivno, u stilu hollywoodskih romantičnih filmova, a prilično sam siguran da bi naš vrsni književnik Andrija Škare ovako nešto napisao u jako malo vremena, praktično ne trepnuvši.

I to je problem konceptualnih albuma. Moraš imati dobar koncept da bi se o tome mogao napraviti dobar album. A i tada je to upitno jer glazbeni koncepti u startu znaju biti naporni. Ognen je možda svoju priču mogao staviti na papir, malo je bolje razraditi i pokušati je postaviti na pozornicu s nekim od svojih kazališnih kolega, a Bei The Fish je trebao osloboditi ideje za konceptom. Jer koncept u pop glazbi je teška, jako teška ideja. A ovi Makedonci su do sada radili jako dobru pop glazbu i nadam se da će toga u budućnosti biti još. Bez obzira na najavljeni 'atto secondo'.

www.beithefish.com
www.myspace.com/beithefish