Recenzije

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba Ba Power Glitterbeat 2015.

subota, 18. travnja 2015

Ukratko – ovo je sjajno!

Ovaj će se album bez ikakvih problema svidjeti svakom ljubitelju afričke glazbe ili world musica. Dovoljno je čuti samo prvu pjesmu, uvodni single "Siran Fen" i otploviti mislima na Crni kontinent i tamo zaplesati na nekom ludom tulumu. "Siran Fen" je stvorena za zabavu – suludi zvuci ngonija stvaraju mrežu u kojoj se upletu udaraljke (i još ngonija), a sve skupa je protkano sjajnim vokalom Amy Sacko, inače supruge Bassekoua Kouyatéa.

Nakon te pjesme "Ba Power", inače četvrti album ovog sjajnog malijskog glazbenika, nudi sve ono što volimo kod zapadnoafričke, odnosno malijske glazbe. Mnoštvo je tu lijepih dionica na ngoniju, dosta odličnih ritmova i onaj tipično smireni način pjevanja na koji smo već navikli s izvođačima iz Malija (Amadou & Mariam, Salif Keita...). Da, tu je i onaj trik s back vokalima koji podebljavaju glavnu liniju pjevanja i daju dodatnu draž cijeloj priči.

Ovaj album bi se trebao svidjeti i svim onim 'pravovjernim rockerima', samo ako mu daju šansu. Jer, Bassekou Kouyaté je svoj Ngoni Ba bend složio na pravi rockerski način, samo uz zamjenu uloga ngonija i gitare. Imamo tu lead ngoni, ritam ngoni i bass ngoni; pjesme su složene na 'rifovima', a Bassekou je takav majstor u solažama da one u niti jednom trenutku nisu dosadne . Pjesme imaju klasičnu strukturu, ništa tu nije previše 'egzotično' (naravno, osim ngonija), a svi oni koji su vidjeli ovaj bend uživo, recimo prošle godine na InMusicu, mogu posvjedočiti da je to pravi 'rockerski' pristup. Uostalom, nije ga valjda bez veze The Independent prozvao najboljim rock'n'roll bendom na svijetu.

Ovaj album će se svakako svidjeti svima onima koji vole dobre pjesme, samo ga trebaju poslušati. Ritmovi su zarazni, melodije predivne, a Amy Sacko je sjajna pjevačica. Nakon što "Siran Fen" na početku udari svom silinom, "Ba Power" se uglavnom smiri i bez problema zarobljava slušatelje. "Ayé Sira Bla" naprosto uništava i vrlo brzo će postati malijski klasik, „Te Duniya Laban“ nije daleko od toga, "Borongili ma Kununban" je pravi hit, a tijekom albuma se Chris Eckman pobrinuo da zanimljivi goste naruše možebitnu monotoniju albuma. Samba Touré je tu na "Fama Magni", jedinoj pjesmi koju ne pjeva uistinu sjajna Amy, truba Davida Jahra u "Musow Fanga" donosi jednu novu dimenziju, a tu su i ostali odlično uklopljeni glazbenici.

Pomalo mi je neugodno više pisati koliko Glitterbeat radi dobar posao. "Ba Power" je još jedan u cijelom nizu sjajnih izdanja ove izdavačke kuće. 

bassekoukouyate.com